Werken in een team dat wel houdt van een grapje?

“Een gemêleerde groep cliënten, ouder wordend met syndroom van down en complex gedrag met borderline. We hebben een afwisselende groep, dat maakt het werk uitdagend en ook zeker leuk!” Margriet den Hartog is al 18 jaar werkzaam binnen Amarant. Sinds mei 2020 is ze werkzaam als senior op Boerderijstraat 12-14 op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg.

Wat houdt mij al 18 jaar binnen Amarant?
“Haha, dat is al een lange tijd hé! Grapt Margriet als haar wordt gevraagd wat haar zo verbonden houdt met Amarant. “Het is denk ik toch een beetje het Centerparcs gevoel wat je hier hebt. Het is eigenlijk een soort van vakantiepark, met daarbij medische en praktische voorzieningen voor onze cliënten.” Daarnaast zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden op het pad van Margriet gekomen, wat haar aan het park verbonden heeft.

“Binnen Amarant ben ik begonnen als leerling, daarna heb ik het pad bewandeld naar begeleider, persoonlijk begeleider en nu ben ik senior begeleider. Hierin vind ik het fijn dat je goed kan samenwerken met je collega’s. Ik ervaar het ook als prettig als mensen heen en weer lopen om bij elkaar te kijken, en of ze nog iets voor elkaar kunnen betekenen. Hierdoor kan je automatisch dan ook weer van elkaar leren!”

Gemêleerde club
Bij binnenkomst valt het gelijk op dat er op Boerderijstraat 12-14 een diverse club met cliënten woont. “Vanuit vroeger wonen er op deze voorziening nog cliënten met het syndroom van down. Die zijn inmiddels ouderwordend. Daarbij hebben we nu ook nieuwe cliënten hier wonen met borderline.”

Margriet geeft aan dat het lastig is om met deze doelgroep in de driehoek begeleider, cliënt en verwant te werken. “Omdat het een wat oudere doelgroep is, is de familie overal bij betrekken soms lastig. Deze wonen soms erg ver weg, maar worden zelf ook ouder. Sommige broers en zussen van onze cliënten zijn ook al in de leeftijd van zeventig jaar. Hierdoor is het soms voor ons een uitdaging om de familie betrokken te houden.” Voor de cliënten met borderline is vaak het netwerk beschadigd, en is er een professionele curator betrokken die bijvoorbeeld niet meehelpt met een activiteit. Voor bijvoorbeeld een tandartsafspraak is het van belang dat er een collega meegaat, wanneer dit niet opgevangen kan worden door verwanten. Dit is dan ook een flinke puzzel in het rooster.

Bij ons kunnen sommige cliënten enkele momenten op een dag zelf hun agenda indelen. Een cliënt kiest er dan voor om “Margriet plagen” in te plannen. Daar moet ik dan wel om lachen.

Typisch Boerderijstraat 12-14
Overdag is Boerderijstraat 14 leeg. Dit is speciaal gedaan, zodat alle cliënten die thuis blijven op 12 zijn. Sommige cliënten noemen dat ook het huiskamer project zodat er echt een onderscheid is tussen de woning. Daarbij is er op deze manier ook beter zicht op welke cliënten er zijn. Hierdoor kan er makkelijker 1:1 aandacht gegeven worden waar dit nodig is.

““Bij ons kunnen sommige cliënten enkele momenten op een dag zelf hun agenda indelen. Een cliënt kiest er dan voor om “Margriet plagen” in te plannen. Daar moet ik dan wel om lachen. Als dat een cliënt zijn dag kan maken, waarom ook niet!”

Soms is het lastig om een bepaald gedrag bij een cliënt te achterhalen. Daarom zijn er korte lijntjes met de gedragsdeskundige van de cliënten. “De gedragskundige wordt te allen tijde geraadpleegd als cliënten gek gedrag laten zien. Collega’s weten deze personen nu ook vinden, eerst ging dit allemaal via mij. Maar ik heb hen juist gestimuleerd om zelf de vraag aan de gedragsdeskundige te stellen.”

Ben jij enthousiast geworden over het werken op Boerderijstraat 12-14? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328 of najoua.nari@amarant.nl.