Marja helpt bewoners bij een fijne en comfortabele oude dag

Marja is woonbegeleider op de locatie Annevillelaan in Ulvenhout. Hier wonen cliënten tussen de 60 en 90 jaar met een lichte tot matig verstandelijke en/of fysieke beperking. “In een team van (persoonlijk) begeleiders, assistent begeleiders en mensen van de dagbesteding zorgen we ervoor dat de dag zo prettig mogelijk verloopt voor de ouderen.”

Marja weet dat er fysiek veel van de medewerker wordt gevraagd. “Vooral in de ochtend is het aanpoten. Veel ouderen zijn afhankelijk en sommigen zitten in een rolstoel. Ze hebben veel verzorging en hulp nodig bij de alledaagse dingen. Maar, we hebben ook lol met de bewoners. En we delen mooie verhalen met elkaar. Die afwisseling en de warme, huiselijke sfeer maken het voor mij aantrekkelijk.”

Marja werkte 22 jaar in een dierenpark, maar besloot een 3-jarig BBL-traject binnen Amarant te volgen. Na stages in Waalwijk en Tilburg, vond ze in Ulvenhout helemaal haar draai. Na het afronden van haar opleiding, bleef ze graag bij het steeds hechter wordende team en fijne cliënten. “Ik was nog niet uitgeleerd!” Ook vindt ze het leuk om de mensen te begeleiden en te motiveren in het zo lang mogelijk behouden van hun vaardigheden en zelfstandigheid.

Marja: “Toen ik 18 jaar was, wilde ik altijd al bij een zorgboerderij werken, maar die opleiding is er toen nooit van gekomen.” Ze vond het namelijk fascinerend om iets te kunnen betekenen voor mensen. En al helemaal om met verstandelijk gehandicapten of ouderen te werken. “De tijd met de beestjes is voorbij. Nu ben ik woonbegeleider van ouder wordende cliënten. Een bewuste keuze. Ik zit op mijn plek.”

Over beestjes gesproken… op de Annevillelaan is een wel heel bijzonder teamlid aanwezig. “We hebben een huiskat op de groep lopen, Swiebel. Dat zorgt voor een leuke dynamiek op onze voorziening. Daarnaast is het voor de ouderen ook een welkome afleiding. Een vrouw die bijvoorbeeld verward of onrustig is, wordt juist rustig als die kat op haar schoot ligt.”

Als nieuwe collega van Marja moet je dus zeker niet allergisch zijn voor katten. “Inlevingsvermogen en geduld zijn erg belangrijk. Met deze doelgroep gaat het soms wat trager. Je moet flexibel kunnen zijn tussen de hulpvragen. We hebben 13 cliënten en iedere bewoner heeft een andere benadering nodig. De één is fysiek helemaal afhankelijk van je, de ander heeft dementie en er lopen ook ouderen met autisme of niet- aangeboren beperkingen rond.”

Het is fysiek uitdagend en je hebt ook wat medische kennis nodig. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar je krijgt er ook echt veel voor terug.

Volgens Marja moet je in de ouderenzorg niet bang zijn voor een uitdaging. “Het is fysiek uitdagend en je hebt ook wat medische kennis nodig. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar je krijgt er ook echt veel voor terug. Ik haal er veel waardering uit. Maar ook de grappen en grollen onderling én met de bewoners is een belangrijke drijfveer.”

De Annevillelaan is een zogenaamde Wonen in de wijk locatie. “We zitten middenin het dorp. Vlakbij de hoofdstraat in Ulvenhout met winkels. We hebben hier een mooie tuin met leuke zitjes. Binnen is het heel licht, is het erg huiselijk, zijn er twee huiskamers en is er veel groen aanwezig. Voor de bewoner dus een fijne, comfortabele en gezellige oudere dag.”

Benieuwd naar de mogelijkheden bij deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Michelle de Rover via michelle.de.rover@amarant.nl of telefonisch via 06 - 51049155.