Spie 12-14 & Floralaan groep 8

Op het mooie en gezellige Daniƫl de Brouwerpark in Tilburg vind je onze locaties Spie 12-14 en Floralaan groep 8. Met ƩƩn integraal zorgteam bieden we hier woonbegeleiding en dagbesteding aan een diverse groep cliƫnten in de leeftijd van 16 tot 70 jaar. Nieuwsgierig geworden? Onze senior begeleider Daniƫlle vertelt je graag meer!

Alle cliƫnten hebben een grote behoefte aan structuur en duidelijkheid. Daarom bewegen we graag mee.

Ā 

Over de doelgroep
Op Spie 12-14 en Floralaan groep 8 bieden we begeleiding aan cliƫnten met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Zij hebben een laag sociaal emotioneel ontwikkelingsniveau van onder de 36 maanden. Daarnaast hebben de cliƫnten bijkomende problematieken zoals een autisme spectrum stoornis, hechtingsproblematiek, visus- of gehoorproblemen of epilepsie. Gedragsproblemen kunnen ook af en toe voorkomen. Veel verschillende zorgvragen dus, maar er is ƩƩn grote overeenkomst volgens Daniƫlle: "Alle cliƫnten hebben een grote behoefte aan structuur en duidelijkheid. Daarom bewegen we graag mee en staat het individu centraal!"

Onze begeleidingsstijl
Voor de cliĆ«nten is het heel belangrijk dat er een ontspannen en huiselijke sfeer gecreĆ«erd wordt binnen de voorzieningen. "Met specifieke verlichting, geuren en muziek proberen we dan ook te zorgen voor een stimulerende omgeving. Daarnaast staat 'cliĆ«ntvolgend werken' centraal in de begeleiding. Dit houdt in dat er steeds kritisch wordt gekeken naar wat de cliĆ«nt op dat moment nodig heeft, kan en aankan." Andere belangrijke themaā€™s binnen het cliĆ«ntvolgend werken zijn eigen regie en het zelfbeschikkingsrecht, waarbij er aandacht is voor de vraag achter de vraag. De begeleiding en het dagprogramma worden afgestemd op de individuele behoefte, waarbij rekening wordt gehouden met de emotionele en fysieke veiligheid van de totale groep.

Om de vraag van de cliƫnt te kunnen vertalen is de dialoog met familie en/of wettelijk vertegenwoordigers noodzakelijk, vertelt Daniƫlle. "Dit is dan ook de basis voor de goede zorg die wij willen leveren. We plannen dan ook regelmatig individuele gesprekken met families en vertegenwoordigers, waarbij ook de verschillende disciplines betrokken zijn. Ook wordt er twee keer per jaar een familieavond georganiseerd. Hierdoor wordt de openheid en groepsverbondenheid vergroot."

Ā 

Ā 

Ā 

Hoe ziet een dag op Spie 12-14 / Floralaan groep 8 eruit?
De wekker gaat en je kijkt op de klok. 06:00 uur, dat is vroeg! Je doet snel de nodige dingen en na een bakje koffie of thee ben je onderweg naar het werk. Je rijdt het Daniƫl de Brouwerpark op en krijgt gelijk een positief gevoel; het terrein staat vol met huizen, een zwembad, een winkel en een manege. Het lijkt eigenlijk gewoon op een gezellig dorp.

Als je de woonvoorziening Spie 12-14 binnenkomt is alles nog donker. De meeste cliƫnten liggen nog op ƩƩn oor. Je zet de koffie aan en leest de nodige informatie, terwijl je andere collega rustig binnenloopt. Je praat elkaar nog even bij over de afgelopen dagen en dan gaat ook de wekker voor de bewoners in het huis. De een na de ander is blij je te zien. Natuurlijk is dit soms ook niet het geval, maar hebben we allemaal niet weleens een ochtendhumeur? De andere twee collega's zijn nu ook binnen en samen ondersteun je de cliƫnten bij de ochtendzorg en het ontbijt.

Dan is het tijd om met een groepje bewoners naar de dagbesteding Floralaan groep 8 te gaan. Volgens de methodiek ā€œErvaar het maarā€ start je de activiteiten. Het aanbod is vooral gericht op het hebben van een ongedwongen en fijne dag samen. Vandaag maken we muziek en gaan we lekker naar buiten. Voor de dagelijkse routine staan er ook een aantal standaard activiteiten op de planning zoals koffiedrinken, samen het fruit bereiden en samen eten. Hier maak je net als iedere andere dag echt een momentje van. En door de cliĆ«nt bij alles te betrekken zie je goed waar hij of zij op dit moment aan toe is.

Rond 14.30 uur vindt de overdracht plaats van de ochtenddienst naar de avonddienst. Jouw dienst zit er weer op en ook de cliƫnten keren terug naar de woonvoorziening. Samen gaan ze een fijne avond tegemoet!

Ā