Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf

Tim van Aert (26) liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Er was een leven voor en een leven na het hersenletsel. En in die nieuwe fase zorgen we ervoor dat de cliënt de best mogelijke versie van zichzelf wordt.”

“Ik vind dit de meest bijzondere doelgroep in de zorg. Deze mensen zijn stuk voor stuk uit het leven gegrepen. Ineens ziet hun leven, maar ook van eventuele partner of familie, er anders uit. Ik noem het een ‘breuk in hun levenslijn’. Er was een leven voor en een leven na het hersenletsel. En in die nieuwe fase zorgen we ervoor dat de cliënt de best mogelijke versie van zichzelf wordt.”

Iedere cliënt heeft zijn eigen verhaal en iedere cliënt is uniek, weet de empathische Tim. “Het is afwisselend, geen dag is hetzelfde. Dat betekent dus ook zorg op maat.” Tijdens zijn studie persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4 heeft hij nooit ervaring opgedaan met deze, zoals hij noemt, boeiende doelgroep. “Toen ik de vacature jaren geleden tegenkwam, maakte het me direct erg nieuwsgierig.” Daarnaast was zijn stage bij Amarant zo goed bevallen, dat hij met veel plezier terugkeerde. Eerst in Etten-Leur en nu dus in Breda.

Inmiddels werkt Tim bijna vier jaar als persoonlijk begeleider bij Amarant en nu dus op deze prachtige nieuwe woonvorm in hartje Breda. “Er zijn 43 studio’s met 4 verschillende afdelingen. “Per afdeling hebben we een verdeling gemaakt in het kunnen van een cliënt, dus of er perspectief zit in hun herstel. Ik werk op de afdeling ‘Perspectief’. Zij hebben dus wel een duidelijk perspectief en verbetering in hun revalidatieproces.”

De woonlocatie Nieuwe Leuvenaarstraat, een 24-uurs voorziening, biedt de mogelijkheid om zo zelfstandig mogelijk te wonen in de binnenstad van Breda. Deze woonvoorziening is speciaal bedoeld voor mensen met NAH. “Er is een gezamenlijke huiskamer waar mensen elkaar ontmoeten, maar ieder heeft ook zijn of haar eigen moderne studio.” Tim werkt met mensen met aandoeningen aan de hersenen. Dus mensen met een herseninfarct of een TIA, maar ook hersentrauma’s, zoals een auto- of skiongeluk.

Tim zou het fantastisch vinden om nieuwe collega’s te begroeten. “We werken per dienst met 3  begeleiders op 18 cliënten. Geduld en empathie zijn belangrijk. Een open houding binnen de NAH-doelgroep net zo. Je kunt ook normaal met ze communiceren, maar ergens in hun hersenen hebben ze een storing zitten, waardoor ze niet volledig kunnen meedraaien in de maatschappij.”

“Ik zeg altijd maar zo: ‘doe wat je zegt en zeg wat je doet’. Mensen zijn ineens afhankelijk van zorg en dat waren ze voorheen niet gewend. Ze zijn enorm dankbaar en laten dat ook meerdere keren per dienst merken. Dat is gaaf toch? Ik ga iedere dag met een groot plezier naar mijn werk. Ik kan geen betere werkplek bedenken!”

Het is niet vreemd dat Tim voor de zorg gekozen heeft. Zijn moeder werkte altijd al in de gehandicaptenzorg, en ook bij Amarant. “Ik ben van jongs af aan met mijn moeder meegegaan en zag dagelijks hóe groot verschil jij kunt maken als zorgprofessional. Voor mensen zorgen zit in mijn bloed.” Zelf geeft hij dat ook maar al te graag door aan zijn dochtertje. Of zij in de toekomst tegelijkertijd bij Amarant gaan werken, weet hij nog niet. Maar drie generaties die tegelijkertijd in de zorg werken, zou hij enorm toejuichen. “Ik neem mijn dochtertje ook al regelmatig mee naar het werk. Om te laten zien dat iedereen gelijk is. Dat iemand met een verstandelijke beperking ook gewoon een normaal mens is.”

Benieuwd naar de mogelijkheden op de Nieuwe Leuvenaarstraat? Neem contact op met onze recruiter Claudie Hendrikx via claudie.hendrikx@amarant.nl of telefonisch via 06-11954679.