Voeg jij je bij het hechte team van Spijkerstraat 5A-B?

Op Spijkerstraat 5A-B wonen cliënten met een ernstig verstandelijke beperking (EVB+) met sterke gedragsproblemen. Door middel van creativiteit van de begeleider worden cliënten de dag door geholpen. De begeleiders vormen een hecht team, maar op deze locatie op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg komen ze nog wel handjes tekort. Daarom verwelkomen het team én de cliënten graag nieuwe begeleiders.

Persoonsgericht

Kristof Matheussen is trotse manager van deze voorziening. Hij is trots op het team wat dagelijks voor de cliënten zorgt. En dat is ook de inspectie niet onopgemerkt gebleven. “We scoren donkergroen op persoonsgerichte zorg. Het hoogste wat je kunt halen. Dat is prachtig! Ze zien een zeer hecht en deskundig team dat kennis heeft van de doelgroep. Daarnaast gaf de inspectie aan dat zij de individuele behoefte van de cliënt duidelijk in beeld hebben.”

Dat kan Kristof alleen maar beamen. “Onze zorgverleners benaderen de cliënten op een respectvolle manier en geven de cliënten in de begeleiding vertrouwen, begrip en nabijheid. En alle zintuigen moeten aan staan. In de paar woordjes die cliënten kunnen zeggen, zeggen ze niet altijd wat zij bedoelen.” Sjors van Gerwen, senior begeleider op Spijkerstraat 5A-B: “Als begeleider moet je dus letten op mimiek en non-verbaal gedrag.” Als je een doorgewinterde begeleider wilt worden, dan raden Kristof en Sjors aan om met deze cliënten te werken.

Werken op Spijkerstraat 5A-B
Werken op Spijkerstraat 5A-B
Werken op Spijkerstraat 5A-B
Werken op Spijkerstraat 5A-B
Werken op Spijkerstraat 5A-B

Uitdagende doelgroep

Het is volgens Kristof heel moeilijk om aan personeel te komen. “De doelgroep EVB+ is redelijk onbekend. Zij zijn redelijk afgeschermd van de maatschappij, dus het is niet het eerste waar je aan denkt bij het werken in de gehandicaptenzorg. Het is iedere dag hard werken en je moet stevig in je schoenen staan. Ben jij niet bang voor zo’n uitdaging? Dan zien we jou graag als collega.”

Dit is een voorziening met twaalf cliënten verdeeld over twee subgroepen. Sjors: “We krijgen de meest complexe cliënten met een ernstig verstandelijke beperking. Dat maakt het juist interessant om met ze te werken. Wij kijken klein. Een kleine stap is hier een grote stap. Op de langere termijn zie je de echte groei bij de cliënt.”

Een mooi voorbeeld is Ertroel. “Voorheen ging je met drie of vier collega’s met hem wandelen. Nu kun je dat in je eentje doen.” Op de Spijkerstraat 5A-B is een hoge begeleidingsintensiteit, dus is er veel één op één zorg. “Tijdens je dienst is een intensieve samenwerking met je collega’s. Het is een hecht team.”

Medewerkers blijven onderzoeken hoe ze de zorg elke dag beter kunnen maken. En met de sfeer onderling zit het ook wel goed. Het is gezellig en een warm bad.

Zorg blijven verbeteren

De niet aflatende daadkracht van het team wordt geroemd door Kristof. “Ze blijven er zonder te klagen voor de cliënt zijn. Het complexe gedrag van de cliënt wordt nooit veroordeeld.” Een krasje op het lichaam of een blauwe plek, daar draait het team zijn hand niet voor om. “Agressie is een uiting van onveiligheid of pijn. De cliënt kan dat niet uitleggen, want ze kunnen amper praten.”

Medewerkers blijven onderzoeken hoe ze de zorg elke dag beter kunnen maken. “Dat zit in het DNA van iedereen bij Spijkerstraat 5A-B. Een mooie kwaliteit. We blijven met elkaar goed in gesprek. En met de sfeer onderling zit het ook wel goed. Het is gezellig en een warm bad. Daardoor ontstaan ook mooie vriendschappen."

Out-of-the-box

Experimenteren en out-of-the-box denken wordt ook aangemoedigd op de Spijkerstraat 5A-B. “Dat kan ook niet anders met deze doelgroep”, vertelt Kristof. Een mooi voorbeeld van zo’n experiment is het uitje met Ertroel naar de Tilburgse kermis. “Naar de kermis gaan lastig? We gaan het gewoon proberen. Het lef daarvoor hebben en het feit dat altijd van alles geprobeerd wordt om de kwaliteit van leven voor de cliënt te verbeteren. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Ook door het netwerk en de verwanten van de cliënten. Zij worden structureel betrokken bij de zorg.”

Word onze collega!

Wil jij werken met mensen met een ernstig meervoudige beperking (complex) en op een plek waar werk gelukkig maakt? En kun jij:

  • klein kijken. Dus verder kijken dan de eerste reactie van de cliënt?
  • zoeken naar oorzaken van gedrag?
  • stevig in de schoenen staan?
  • open voor feedback staan, maar durf jij zelf ook feedback te geven?

Kortom: wil jij de EVB+ cliënt écht leren kennen en een vertrouwensband opbouwen? Kom dan werken binnen Spijkerstraat 5A-B. Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328.