Deze avonden worden georganiseerd door ouders en medewerkers van Amarant, onder coördinatie van Diana Creemers. Vooral het lotgenotencontact helpt enorm.

Na een gecompliceerde zwangerschap beviel Alette Kaumanns zo’n 4,5 jaar geleden voortijdig van een tweeling: Florian en Maurits. Door de vroeggeboorte liepen de jongens een verstandelijke beperking en een ontwikkelingsachterstand op. “Vanaf dat moment beland je als ouder in een soort rollercoaster”, schetst Alette. “Hoe vraag ik een beschikking aan bij de gemeente? Waar moet ik zijn voor zaken als hulpmiddelen en een luiervergoeding? Hoe zit het met al die medische onderzoeken? Opeens komen er allerlei praktische vragen op je af. Dat kan een behoorlijke zoektocht zijn.”

Maar ook in emotioneel opzicht kreeg Alette een flinke klap te verwerken. “Opeens moest ik mijn toekomstbeeld helemaal bijstellen. Het lastige is dat mijn omgeving me vaak wel wil helpen. Maar familieleden, vrienden en bekenden kunnen nooit écht weten wat ik doormaak.”

Alette: “Opeens komen er allerlei praktische vragen op je af.”

Het is wat Diana Creemers het ‘schoolpleineffect’ noemt. “Ouders als Alette komen niet – net als ouders van kinderen zonder beperking – op het schoolplein in contact met andere ouders. Vanuit de Kinderdienstencentra Kobalt in Tilburg en Zandoogjes in Breda hebben we daarom een reeks avondbijeenkomsten opgezet: Ontmoeten & Zo. Ouders en verzorgers laten we – als de ultieme ervaringsdeskundigen – aan het woord over thema’s als wet- en regelgeving, rouwverwerking en omgaan met prikkelgevoeligheid.”

Diana: “Ouders en verzorgers zijn de ultieme ervaringsdeskundigen.”

Voor en na de bijeenkomsten is er uitgebreid de gelegenheid om met andere ouders of verzorgers te praten. “Vooral dat lotgenotencontact is erg prettig”, benadrukt Alette. “Naast alle praktische info is het vooral ook erg fijn om andere ouders te spreken die in dezelfde situatie zitten. Die verbinding, dáárin schuilt volgens mij de grote winst van Ontmoeten & Zo.”

Als vaste bezoeker denkt Alette inmiddels ook mee over de invulling van volgende bijeenkomsten. “Een thema dat ik zelf nog wel een keer behandeld wil zien, zijn de zogenoemde ‘brusjes’: broertjes en zusjes van een kind met een beperking. Florian en Maurits hebben nog een ouder zusje. Uiteraard wil je als ouder dat ook zij een onbezorgde jeugd krijgt, ondanks alle aandacht die er naar de jongens gaat. Misschien een goed thema om nog eens uit te diepen.”