Taarten opspuiten en versieren, appelflappen bakken, zalm-, tonijn- en eiersalade maken: als medewerker van meewerkwinkel Smaakmakers draait Iris haar hand er niet voor om. “Het grootste deel van de tijd sta ik in de bakkerij. Echt enorm leuk om te doen! Ik maak vooral halffabricaten en hele taarten, waarna ze door de leiding in de oven worden afgebakken. Het allerleukst? Dat vind ik het opspuiten en versieren van de taarten. Daar kan ik echt van genieten!”

Klanten helpen
Naast een bakkerij omvat Smaakmakers ook een traiteurafdeling. Hier werkt Iris elke woensdagochtend. “Op de traiteurafdeling maken we onder meer frikandel- en worstenbroodjes, salades, soepen en belegde broodjes. En verder sta ik op dinsdagmiddag ook nog in de winkel. Klanten helpen vind ik ook enorm leuk om te doen. Vooral tijdens de feestdagen als het lekker druk is.”

Pictogrammen
Iris werkt inmiddels alweer vijf jaar bij Smaakmakers, een leerwerkwerkplaats waar cliënten van Amarant op hun eigen niveau een vak kunnen leren en werkervaring kunnen opdoen. En dat bevalt erg goed, benadrukt ze. “Natuurlijk was het in het begin wel wennen. Je komt in een nieuwe omgeving terecht, met andere mensen. En ervaring met bakken had ik ook nog niet. Gelukkig heb ik de kans gekregen om het vak langzaam te leren. Wat ook helpt is dat we met handige pictogrammen werken. Die pictogrammen leggen het bereidingsproces heel precies uit, stap voor stap. Erg handig, zeker als je nieuwe dingen onder de knie wilt krijgen.”

Ontspannen
Voor Els, de moeder van Iris, is het een hele geruststelling dat het zo goed gaat met haar dochter. “Smaakmakers was Iris haar eerste stageplek. Dat ze er na vijf jaar nog altijd werkt, toont wel aan dat ze het naar haar zin heeft. Natuurlijk was het in het begin heel spannend, maar inmiddels heeft Iris zich enorm goed ontwikkeld. Ze kan hier echt op haar eigen niveau werken.” Tijdens de open dag van Smaakmakers nam Els zelf een kijkje op de werkplek van haar dochter. “Enorm fijn om te zien hoe ontspannen Iris daar rondloopt. Ze kan er echt zichzelf zijn, je merkt dat ze zich er thuis voelt. Wat daarbij ook meehelpt, is de goede begeleiding. Iris heeft een vaste begeleider bij wie ze haar verhaal kwijt kan.” Iris knikt. “Als er eens iets is, kan ik áltijd bij mijn begeleider terecht. Erg fijn!”

Heel Holland Bakt
Als Heel Holland Bakt op televisie is, is het zeker vaste prik op de zondagavond? Iris lacht: “Zeker! Ik vind dat echt een heel leuk programma, al zijn de opdrachten vaak wel behoorlijk moeilijk. Bakken is echt een vak apart, dat zie je maar weer. Des te leuker dus dat ik het steeds beter onder de knie begin te krijgen.”