Fietsen repareren en opknappen: zeven jaar lang deed Björn het met veel plezier bij sociale werkplaatsen in Breda en Tilburg. Nadat de laatste fietsenmakerij waar hij werkte failliet ging, kwam hij afgelopen jaar uiteindelijk terecht bij de NWE Werkplaats: een ‘ontdekwerkplaats’ van Amarant in de hippe Tilburgse Spoorzone, voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Ook hier begon Björn met het repareren van fietsen, maar al snel werd zijn aandacht getrokken door iets heel anders: de koffiecorner met zijn blinkende, ronkende koffiemachine.

“Die vond ik meteen razend interessant”, lacht Björn. “We zijn toen gaan kijken: zou ik eventueel barista kunnen worden? Uiteindelijk kwamen we daarvoor terecht bij Stoom 013, een koffietentje hier iets verderop. Zij waren graag bereid om me de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Zo leerde ik stap voor stap hoe je een lekkere cappuccino of een andere koffie maakt.”

Björn: “Ik geniet van het contact en de verbinding met andere mensen.”

Inmiddels runt Björn meerdere dagen per week de koffiecorner. Als er in de werkplaats vergaderingen van Amarant plaatsvinden, verzorgt hij zelfstandig de koffie. Zijn ontwikkeling past precies binnen de opzet van de werkplaats, vertelt begeleider Bas van Hamont. “In kleine stapjes is Björn naar de rol van barista gegroeid. Eerst voorzichtig op ontdekkingstocht, toen begonnen aan een opleiding, nu een belangrijke functie binnen het geheel van onze werkplaats.”

De glimmende koffiemachine is zo bezien geen doel, maar een middel, vindt Bas. “Björn kwam helemaal zélf met het idee om ‘iets’ in de koffiecorner te gaan doen. Door deze switch heeft Björn meer zelfvertrouwen en eigenwaarde gekregen. Hier heeft hij een belangrijke rol, op een stoere plek middenin de wijk, en krijgt hij te maken met heel veel verschillende mensen. Dat heeft wonderen gedaan voor zijn ontwikkeling. De volgende stap is dat hij twee andere jongens gaat opleiden om hier in de koffiecorner te werken.”

Bas: “Björn heeft meer zelfvertrouwen en eigenwaarde gekregen.”

Björn zelf geniet ondertussen enorm van zijn werk, zo vertelt hij. “Natuurlijk is het een uitdaging om de perfecte bak koffie te zetten. Ik ben leergierig en leer graag alles over de verschillende soorten koffiebonen en het bedienen van gasten. Maar het méést geniet ik toch van het contact en de verbinding met alle mensen die hier langskomen. Ik hoop dit werk nog lang te doen!”

Bjorn serveert latte machiatto aan gast