Een hart voor Amarant
Els heeft altijd gewerkt als activiteitenbegeleidster op het Hooge Veer in Tilburg. Dat ze met pensioen is, betekende voor haar niet dat ze niets meer voor de cliënten kon betekenen. Daarom is ze vrijwilligers werk gaan doen. Zodat ze ook nu nog haar bijdrage kan leveren aan een fijne dag voor de cliënten. “Ik heb er bewust voor gekozen om niet op de woonvoorziening vrijwilligers werk te doen. Maar toch ben ik eigenlijk overal te vinden, ik vind alles leuk!”

Recreatie en vrije tijd
Op de donderdagochtend sluit Els altijd aan met een club vrijwilligers binnen het team van recreatie en vrije tijd. “We zijn echt een eenheid, we hebben iets voor elkaar over. Als er iemand ziek is sturen we een bloemetje, of met een verjaardag een kaartje. Je wordt echt gewaardeerd.” Els vertelt dat ze dat vroeger nog wel eens miste op de woongroep waar ze gewerkt heeft. Ze heeft nu een hele fijne band opgebouwd met de club vrijwilligers op het Hooge Veer.

Zorgen voor cliënten
Je bent eigenlijk altijd aan het zorgen; aldus Els. Wat wij doen geeft in ieder opzicht meerwaarde voor de bewoners, zij genieten er enorm van. Uiteindelijk is dat ook waar we het voor doen. Als vrijwilliger kan je heel veel doen. Ik help bij de knutselochtenden, ik word gevraagd om als extra handje mee te gaan op uitstapjes, ik ga met de pastoors mee of met de bus naar Lourdes als begeleiding. Ze kunnen altijd overal extra handjes gebruiken. Als je het dan ook nog eens leuk vindt, is dat extra mooi. Als vrijwilliger kan ik er voor zorgen dat er extra handen vrij zijn voor de directe zorg maar ik kan ook juist de doorslag zijn om een activiteit wel of niet door te laten gaan.

Privé agenda
Natuurlijk heeft Els ook een privé agenda waar ze haar vrijwilligerswerk op aanpast. “Toen ik nog echt werkte, had ik minder tijd voor mijn gezin. Nu ik die tijd wel heb, is het extra fijn om aandacht voor hen te hebben. Zo pas ik wel eens op, ga ik samen met ze naar de stad of maken we een leuk uitstapje. Ik vind het belangrijk om die tijd samen te hebben.”

Zet die stap!
Els begrijpt dat het niet altijd makkelijk is om een drempel over te stappen om vrijwilligerswerk te doen in de gehandicaptenzorg. “Als je niet bekend bent met de doelgroep, is het vaak wat spannender. Maar zet die stap om een keer mee te draaien binnen de organisatie. Het is zo onwijs mooi om zelf een meerwaarde te kunnen zijn voor bijvoorbeeld die ene cliënt die geen familie meer heeft. Bewoners hebben ook behoefte aan dat korte gesprekje met een kop koffie, daar kan jij een bijdrage in leveren.