Als de corona-crisis losbarst, besluit Jolanda (56) de vrijgekomen tijd goed te benutten door een kinderboek te schrijven. Dit najaar werd haar boek – dat gaat over een stel knuffels dat op avontuur gaat – uitgegeven via Boekscout. “Ik wilde vooral gewoon een leuk boek schrijven voor kinderen”, vertelt Jolanda. “Met dit fantasieverhaal hoop ik hun eigen fantasie te prikkelen. Kinderen moeten vooral gewoon zo lang mogelijk kind kunnen blijven.”

Snel overstuur

Zelf maakte Jolanda als kind helaas veel nare dingen mee, vertelt ze. “Daar heb ik tot op de dag van vandaag last van, ondanks de traumatherapie die ik gevolgd heb. Ik kan snel overstuur raken als mensen iets gemeens zeggen of beloftes niet nakomen. Dan word ik wel eens zo boos, dat ik dingen zeg waar ik later spijt van heb. Ook ga ik vaak over mijn eigen grenzen heen; nee zeggen vind ik nog altijd moeilijk. En verder vind ik het lastig als bijvoorbeeld iemand te laat komt voor een afspraak. Dan kan ik me heel erg druk maken en denken: er zal toch niks aan de hand zijn?”

“Ik heb geleerd om beter mijn grenzen aan te geven”

Pas relatief laat in haar leven werd ontdekt dat Jolanda lijdt aan een combinatie van een licht verstandelijke beperking en autisme. “Uiteindelijk ben ik drie jaar geleden via de huisarts bij FACT terechtgekomen. De FACT-medewerkers hebben me enorm goed ondersteund. Zo hebben ze me geleerd om eerder mijn grenzen aan te geven. Ook hebben ze me geleerd om beter om te gaan met mijn frustraties. Nu ga ik bijvoorbeeld als ik boos ben even een stukje wandelen. Dat helpt vaak wel.”

Formulieren en brieven

Jolanda kan goed uit haar woorden komen. Daardoor werd haar niveau jarenlang te hoog ingeschat, vertelt ze. “Zo ondervond ik bijvoorbeeld problemen bij het aanvragen van uitkeringen. Ook daarbij hebben de mensen van FACT me achter de schermen enorm goed geholpen; met het invullen van formulieren en het schrijven van brieven, maar ook met gesprekken met het UWV en de gemeente.”

Zichtbaar

Inmiddels is de intensieve behandeling gestopt en krijgt Jolanda begeleiding aan huis. Jolanda is blij dat nu in elk geval beter gezien wordt met welke problemen ze kampt. “Eigenlijk doe ik me al mijn hele leven sterker voor dan ik ben. Fijn dat Amarant me heeft geholpen om mijn beperking zichtbaar te maken.”