Nu is zij samen met haar eigen zorgverlener Eline welkom op ‘t Dijkje, een logeervoorziening van Amarant. Voor de ouders van Josephine is dit een geweldige oplossing. “Dit geeft zoveel rust”

Josephine heeft een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking, waardoor zij 24 uur per dag nabijheid en zorg nodig heeft. Naast de dagbesteding op doordeweekse dagen krijgt Josephine thuis die zorg van haar persoonlijke zorgverlener Eline en van haar ouders. Moeder Saskia vertelt: “De zorg voor Josephine komt thuis vaak op de eerste plaats. We hebben nog een jongere dochter (15) en dat is soms best lastig voor haar. Zij moet altijd op haar beurt wachten en een spontaan uitstapje is er niet bij. Ook voor ons als ouders valt de zorg voor Josephine soms zwaar. Ik merk daarbij ook dat ik een dagje ouder word.”

 

Saskia: “Wij hebben het zo nodig om af en toe op adem te komen”

Hoe fijn zou het zijn als Josephine ergens kon logeren, om het gezin even te ontlasten? “Dat zou een uitkomst zijn”, beaamt Saskia. “Maar dan wel op een fijne plek waar zij niet alleen de nodige verzorging krijgt, maar ook echt kan genieten. Dat luistert nauw, want zij is snel overprikkeld door geluiden en andere kinderen. Zij heeft iemand nodig die haar kan ‘lezen’.”

Naast het vinden van een fijne, veilige plek voor hun dochter, was ook de financiering een probleem. Saskia: “Op dit moment is het nog niet mogelijk om vanuit het PGB een accommodatie te betalen waar zowel Josephine als Eline welkom zijn. Hier wordt landelijk aan gewerkt, maar zover is het nog niet. Terwijl wij het zo hard nodig hebben om op adem te komen. Anders houden we dit niet vol.”

Margriet: “De oplossing was dichterbij dan we dachten”

Josephine in logeervoorziening 't Dijkje
Josephine en Eline

Drie jaar lang zocht het gezin naar een oplossing. Samen met Amarant en de landelijke stuurgroep ‘Wij zien je wel’ (zie kader) werd deze uiteindelijk gevonden. En die oplossing bleek eenvoudiger dan gedacht, vertelt Margriet Donders, manager van logeervoorziening ‘t Dijkje. “We hoorden via ‘Wij zien je wel’ over een interessante pilot bij een andere zorgorganisatie: logeren met je pgb’er. Het idee achter de pilot is dat kinderen met één-op-één begeleiding van de eigen zorgverlener kunnen logeren bij een zorginstelling. Wij hebben de ruimte, dus deze mogelijkheid wilden we graag onderzoeken.”

Eline: “Josephine kan hier heerlijk genieten”

Op ‘t Dijkje werden alle benodigde voorbereidingen getroffen om Josephine en Eline te verwelkomen. Zo werd er een extra tillift geïnstalleerd en werd er een ruimte ingericht waar zij konden verblijven. Ook zaken rondom aansprakelijkheid werden goed geregeld. “De ontvangst was warm en hartelijk, vertelt Eline. “Alles werd goed uitgelegd en we voelden ons direct thuis. Ik had een goede klik met de begeleiders van ’t Dijkje. We kregen alle ruimte om ons eigen gang te gaan en samen te genieten. Josephine vindt het heerlijk om te knuffelen, samen te lachen en te zwemmen. Het is zo belangrijk dat zij dit gevoel ook buitenshuis kan vinden. Zo wordt het gezin even ontlast en kunnen de ouders tot rust komen.”

Voor Saskia was de eerste logeerpartij best spannend, vertelt ze. “Ik miste Josephine meteen, een knagend gevoel gaf dat. Maar na de eerste foto’s en filmpjes was ik helemaal gerustgesteld. Josephine was op een veilige plek samen met Eline, iemand waar ze helemaal op kan vertrouwen. En ik kon even naar de hockey van mijn dochter, een boodschapje doen en ‘s nachts gewoon eens doorslapen. Dingen die voor anderen normaal zijn, maar voor ons heel bijzonder. Kortom: het gaf veel rust. Zo fijn dat dit kan.”

Margriet: “Creatief denken maakte dit mogelijk”

Volgens Margriet is de pilot meer dan geslaagd. “Ik ben zo blij dat we dit kunnen doen. Soms is de oplossing verrassend simpel. Door creatief te denken en door de prettige samenwerking met het zorgkantoor, hebben we dit samen mogelijk gemaakt. Ik verwacht dan ook dat we dit concept verder gaan ontwikkelen in de toekomst.”

Ook Saskia hoopt dat de pilot een vervolg krijgt. “Dit geeft ouders de mogelijkheid om tot rust te komen en weer op te laden. Gezinnen hebben dit zo nodig!”

De pilot is mogelijk gemaakt door ‘Wij zien je wel’, een landelijke stuurgroep die zich inzet voor passende zorg en ondersteuning voor gezinnen rondom mensen met ZEVMB, en het zorgkantoor. De financiering blijft gewoon lopen tussen het gezin, hun PGB’er en het zorgkantoor. Het zorgkantoor zorgt voor een vergoeding, zodat Amarant de gezinnen goed kan faciliteren in een gebouw met de nodige aanpassingen en hulpmiddelen.