Tim is zes jaar geleden begonnen als begeleider bij het KDI. “Na een meeloopdag bij Amarant werd ik gebeld door de toenmalige manager bij KDI. Die was net zo enthousiast als ik,” vertelt Tim. Drieënhalf jaar geleden is Tim doorgegroeid naar Persoonlijk Begeleider. “Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt. Ik zie mezelf hier de komende jaren nog met veel plezier werken.”

Vertrouwen en veiligheid zijn de twee belangrijkste factoren bij het KDI. Dit resulteert in warme, betekenisvolle gesprekken en diepgang in de interacties met cliënten. “Het is belangrijk om ruimte te geven aan gevoelens, zowel bij bewoners als bij medewerkers,” vertelt Tim. “Gevoelens mogen er zijn, bij onze bewoners én onze medewerkers,” vertelt Tim. “Jezelf kwetsbaar opstellen kan een mooi effect hebben. Het is altijd goed om je mening te geven en je gevoel uit te spreken.”

Ook het samenwerken met de cliënten en het luisteren naar hun behoeftes staat hoog in het vaandel. “De eerste dagen is dat erg confronterend, we zijn natuurlijk een crisisopvang,” vertelt Tim.  “Voor de cliënten zijn we een nieuwe omgeving vol met nieuwe mensen. Dan kan het soms moeilijk zijn om veiligheid te zoeken. Het KDI is op zo’n moment hun nieuwe thuis en wij zijn daar onderdeel van. Ik vind dat wij ons daarop horen aan te passen.”

“De beste gesprekken die ik met Michel heb gevoerd, waren tijdens het schillen van paprika’s of als we boodschappen deden." - Tim

De gesprekken liepen in het begin wat stroef. “Ik ben van nature geen prater. Een diepgaand gesprek voeren terwijl we recht tegen over elkaar zitten werkt voor mij niet,” vertelt Michel. “Ik voel mij het meest op mijn gemak als ik actief bezig ben. Tijdens een rondje wandelen of een potje tafeltennis, dan voel ik dat ik vrijuit kan spreken.” Tim en zijn collega’s luisterden meteen naar Michel zijn wens. “De beste gesprekken die ik met Michel heb gevoerd, waren tijdens het schillen van paprika’s of als we boodschappen deden,” vertelt Tim.

Michel waardeert de steun die hij van Tim heeft ontvangen. “Tim ging mee naar het intakegesprek voor mijn therapie. Hier vertelde ik voor het eerst mijn hele levensverhaal, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan,” deelt Michel.  "Het gaf me een geruststellend gevoel dat Tim erbij was. Gedurende de afgelopen zes maanden hebben we een sterke vertrouwensband opgebouwd, waardoor ik me volledig op mijn gemak voel om alles met Tim te delen. Dat is voor mij heel bijzonder.”

“Ik ben erg trots op Michel,” vertelt Tim. “Hij toonde de intrinsieke motivatie om samen met ons het proces aan te gaan. Hij is een mooi voorbeeld van een succesverhaal waar we als team aan hebben bijgedragen, en dat is voor mij van onschatbare waarde.” Ook Michel kijkt positief terug op zijn tijd bij het KDI. “Ik heb hier veel geleerd, maar de meest waardevolle les voor mij is het belang van het uitspreken van mijn gevoelens,” vertelt Michel. “Vroeger hield ik mijn emoties binnen en zocht ik toevlucht in alcohol. Nu is praten mijn medicijn.”