Het verhaal van Rebecca begint in 2010. In dat jaar namelijk krijgt ze een ongeluk, waar ze zwaar lichamelijk letsel en niet-aangeboren hersenletsel aan overhoudt. “Ondertussen speelde, ondanks mijn hersenletsel, een sterke kinderwens op. Uiteindelijk vond ik een ‘wensvader’: een man die bereid was om als donor op te treden en ook een rol te spelen in de opvoeding. Deze wensvader en ik kregen een échte relatie, waarna ik zwanger raakte van mijn zoon Sandro. Vervolgens raakte ik in verwachting van Tiesjie.”

De zwangerschapstijd verloopt behoorlijk heftig. De relatie gaat uit, en Rebecca krijgt een conflict met haar ex-partner. Vanaf dat moment heeft ze minimaal contact met Sandro, die bij zijn vader woont. Door haar beperking, in combinatie met die hectische situatie, overziet Rebecca niet meer wat er allemaal moet gebeuren in de aanloop naar de bevalling. Ze heeft hulp nodig en komt in beeld bij meerdere instanties, waaronder Stichting MEE en het consultatiebureau

Inez: “Wij helpen Rebecca bij elke vraag die ze maar heeft”

Rebecca krijgt uiteindelijk ondersteuning van Amarant Ouder-Kind. Ruim een half jaar na de bevalling komen Inez van Rooij en haar collega Vera nog altijd twee keer per week langs. Inez: “We helpen Rebecca bij elke vraag die ze maar heeft. Een voorbeeld: ze wilde het huis kindveilig maken. Wij denken mee: hoe kan ze dat het beste aanpakken? Ook helpen we Rebecca bij het onderhouden van alle contacten met instanties. Rebecca: “Dat is fijn, want ik vind het soms lastig om goed te verwoorden wat ik precies wil. En Inez en Vera helpen me natuurlijk bij de zorg voor Tiesjie. Ik krijg praktische tips, bijvoorbeeld over het vinden van een goed dag- en nachtritme.”

Een bijzonder onderdeel van de begeleiding door Amarant is de zogenoemde video home training. “Daarbij worden Tiesjie en ik gefilmd bij dagelijkse handelingen”, schetst Rebecca. “Een voorbeeld: Tiesjie en ik hebben geoefend met omrollen. Later hebben we de opname daarvan teruggekeken. Wat gaat er al goed, en wat kan er nog beter? Erg leerzaam om dat in beeld te zien.”

Rebecca: “Tiesjie en ik hebben het fijn samen”

Tiesjie is gelukkig een heel vrolijk en onderzoekend kind, vertelt Rebecca. “We hebben het fijn samen. En: er is weer rust in huis, mede omdat mijn ex en ik voor Sandro nu een vaste bezoekregeling zijn overeengekomen.” Juist om die rust was het allemaal te doen, vult Inez aan. “Wij houden ondertussen een vinger aan de pols, zo lang als het maar nodig is.”

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

    Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

    Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud