Toen ik een oud collega van mijn vrouw tegenkwam met een aantal cliënten, werd mijn interesse gewekt om als vrijwilliger in de zorg aan de slag te gaan. Na het bezoeken van een locatie, heb ik een goede indruk gekregen.”Rini startte als vrijwillige bakker bij de Zoete Hoef, de voorloper van de Smaakmakers in Tilburg. “Dit was voor beide partijen natuurlijk erg fijn. Zo kon ik mijn vak uitoefenen en hadden zij weer extra handjes. Daarnaast had ik al enige ervaring met het begeleiden van een jongen met een beperking in de bakkerij waar ik vroeger werkte. Mijn streven is dan ook om de cliënten overal bij te betrekken, ook al moet je het soms 20 keer uitleggen. Dat is helemaal niet erg… want als het eenmaal lukt, dan gaat het ook ontzettend goed.”

Humor is erg belangrijk in de zorg, vindt Rini. “Op een gegeven moment weet je welke grappen je wel of juist niet kunt maken. Ook het geven van complimentjes werkt erg goed. Zo was er laatst een cliënt die appels moest schillen, maar dit niet leuk vond. Ik zei toen dat hij de beste appelschiller ooit was en dat maakte zijn dag helemaal goed.”

Als vrijwilliger hoor je natuurlijk ook bij het team en dat is erg belangrijk volgens Rini. “Het hebben van een ‘teamgevoel’ vind ik essentieel. Daarnaast rekent iedereen op jou, ook al ben je een vrijwilliger. Maak je afspraken? Dan kom je die ook na! Zelf ben ik heel erg gewend bedrijfsmatig te werken en dat komt hier dan ook goed van pas. We spelen in op de thema’s en maken bijvoorbeeld prachtige chocoladeletters. Kwaliteit en professionaliteit staat voorop.”