Interne cliënten van de dagbesteding krijgen een vorm van dagbesteding op de eigen woonvoorziening. Voor externe cliënten bekijkt Amarant individueel hoe ze het beste geholpen kunnen worden. 

Bij de Tongerlose Hoef in Tilburg sloten op 17 maart ook de deuren. Van de ene op de andere dag betekende dit voor alle cliënten een einde aan hun vaste routine. “Je voelde al wel dat er iets aan zat te komen, maar toch werden we er door verrast”, vertelt bedrijfsleider Marie-Thérèse van Gelooven. Externe cliënten kregen een telefoontje of mail, de afdeling Wonen bracht de interne cliënten op de hoogte. De boodschap viel bij velen zwaar. ‘’Ik kreeg telefoontjes met de vraag ‘waarom dan?’. En niet iedereen begreep de uitleg. ‘Mark Rutte is de baas van Nederland, en die heeft dit zo beslist’ was soms het beste antwoord.”

Naaimachine afgeleverd

Direct na de sluiting zijn de dertien medewerkers van de Tongerlose Hoef aan de slag gegaan met activiteitenpakketjes zodat de cliënten thuis het werk kunnen doen dat ze gewend zijn. Prikwerk, sportattributen, knutselwerkjes. ‘’We hebben zelfs bij iemand een naaimachine afgeleverd”. Op de Tilburgse boerderij zijn nog drie cliënten zo nu en dan aanwezig om de beesten te voeren en pakketten rond te brengen. “Dat zijn de mensen bij wie het thuis echt niet gaat. Die zijn heel nauwkeurig gescreend en ze komen ook alleen hier als er echt geen andere oplossing is”, aldus Marie-Thérèse.

Als bedrijfsleider werkt ze nog vanuit de historische Tilburgse boerderij, de andere collega’s zijn de cliënten gevolgd naar diverse woonvoorzieningen. De dagbesteding daar gebeurt in overleg tussen Wonen en de medewerkers dagbesteding. “Voor iedereen was het een abrupte overgang. We hebben aan elkaar en aan onze rol moeten wennen. Maar nu draait het overal goed.”

"Voor iedereen was het een abrupte overgang. We hebben aan elkaar en aan onze rol moeten wennen. Maar nu draait het overal goed.”

Tijdelijke website

De persoonlijk begeleiders zorgen er voor dat ze iedere week even contact hebben met hun cliënten. En met de paasdagen ontvingen alle Tongerlose Hoef-cliënten een zakje paaseieren. Ook aan de vele vrijwilligers wordt gedacht. Een telefoontje, een zelfgemaakte kaart van een cliënt; de communicatielijnen blijven intact.

Zeker nu sinds kort de tijdelijke website Tongerlosehoef.sinners.be in de lucht is (‘Het even iets anders krantje’). Voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Foto’s, een filmpje van een cliënt die even wil zwaaien naar bekenden, tips en activiteiten; de website is een andere manier om van elkaars leven op de hoogte te blijven. Soms leuk, soms triest. Want al snel moest de website het bericht brengen dat een van de cliënten van de Tongerlose Hoef overleden was. ‘’Onze mensen die op die locatie wonen, hebben heel veel over zich heen gekregen. Een overlijden van een bekende, geen afscheid kunnen nemen, niet naar je vaste dagbesteding toe, 24 uur op je kamer moeten blijven vanwege het besmettingsrisico. Dat is heel wat.”

Vinger aan de pols

Een zinvol en leuk dagprogramma is dan ook essentieel, aldus Marie-Thérèse van Gelooven. “We bieden veel mogelijkheden aan. We kunnen niet overal tegelijk zijn, maar we houden de vinger aan de pols en mocht er ergens iets extra’s nodig zijn, dan duiken we daar direct op.”

 

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. "Zo blij dat hij weer gewoon in ons midden is"

    Een woonvoorziening in Midden-Brabant was half maart een van de eerste locaties die te maken kreeg met een coronabesmetting van een cliënt. Gelukkig loopt de zieke intussen weer gezond rond. “Het is geweldig om te zien hoe blij iedereen is dat onze groep weer compleet is en dat wij hem weer in ons midden hebben”, vertelt persoonlijk begeleider Erik.

    Lees het verhaal van begeleider Erik
  2. Eerste cliënt hersteld op cohortafdeling Amarant

    Amarant heeft een speciale afdeling in Rijsbergen geopend. Deze is bedoeld voor cliënten die besmet zijn met het coronavirus en die niet op de eigen woonlocatie of in het ziekenhuis kunnen verblijven. De eerste cliënt heeft de cohort vandaag gezond verlaten.

    Lees het verhaal van Edwin
  3. “Samen zetten we er de schouders onder”

    Op een voorziening in Rijsbergen wonen 11 cliënten met ernstige meervoudige beperking in de leeftijd van 45 - 85 jaar. “Wij kunnen cliënten niet uitleggen wat er aan de hand is”, vertelt begeleider Marjolein. “Maar ze voelen natuurlijk wel aan dat alles anders is.”

    Lees het verhaal van Marjolein