“We vullen elkaar aan daar waar nodig.”

Sinds 2009 is Nikki werkzaam binnen Amarant. Na haar afstuderen was ze blij dat ze een baan had gevonden binnen een organisatie die bij haar past. Inmiddels heeft ze verschillende locaties op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg gezien. Uiteindelijk heeft ze op Spie 4 wel haar plek gevonden.

Uitdagingen in het werkveld
Nikki is in 2009 gestart op woonvoorziening Daniel de Brouwerstraat 3, hier nam ze een collega over met zwangerschapsverlof. Daarna heeft ze drie weken flexwerk gedaan binnen Amarant. Zo heeft ze verschillende locaties gezien en uiteindelijk heeft ze 7 jaar als begeleider gewerkt op Winkellaan 5-7 “beneden”. Dit was voor haar een locatie waar veel uitdaging lag en je de cliënten overal bij moest helpen. “Ik merkte na een aantal jaar dat dit niet helemaal mijn ding meer was”, aldus Nikki.

Door haar takenpakket wat uit te breiden, vindt Nikki iets meer uitdaging in haar werk. Uiteindelijk bleek dit niet voldoende voor deze locatie. Om die reden heeft ze de switch gemaakt naar een andere woonvoorziening: Spie 4.

De club op Spie 4
Op deze locatie woont een diverse club van 13 cliënten. “De jongste bewoner op de voorziening is 22, en de oudste is 75 jaar. Er wonen cliënten met voornamelijk een vorm van autisme. Hierbij heeft iedere cliënt zijn of haar eigen problematiek. We streven hier naar een huiselijke omgeving, maar het is heel hard werk om dit met zijn allen voor elkaar te krijgen.”

“Op Spie 4 ben ik al snel de opleiding gaan volgen tot persoonlijk begeleider, dat ben ik daarna ook 3 jaar geweest”; vervolgt Nikki haar toelichting. “Na 3 jaar merkte ik dat ik meer kwaliteiten in mij had dan alleen persoonlijk begeleider. Op dit moment volg ik dan ook een opleiding tot senior. Voordat ik deze stap gezet heb, is er samen met de huidige senior en manager gekeken welke doorgroeimogelijkheden er voor mij waren.”

"Samen met de huidige senior en manager heb ik gekeken welke doorgroeimogelijkheden er voor mij waren.”

Het verschil tussen persoonlijk begeleider en senior begeleider
Een persoonlijk begeleider op de woonvoorziening is meer uitvoerend. Deze is dan ook bezig met het plan van de cliënt, de aansturing hiervan en het opstellen van doelen. Daarbij wordt gekeken of deze doelen realistisch en haalbaar zijn. “Als senior ben ik hierin meer overstijgend. Ik zorg er voor dat het team voldoende bijgestuurd wordt”; licht Nikki toe.

Nikki geeft als voorbeeld een situatie die zich een tijdje geleden voordeed op de voorziening. Ze merkte dat het werkplezier er bij een aantal collega’s een beetje uit was. Om deze reden zijn ze met het team in gesprek gegaan. Hieruit bleek dat deze collega’s de werkdruk als onprettig ervaarden. Er is vanuit daar gekeken naar een mogelijkheid om hier verandering in aan te brengen. Zo zijn ze van 2 naar 3 dagbestedingslocaties gegaan. Dit zorgde er voor dat er minder cliënten op locatie waren, waardoor je je aandacht en tijd beter kon verdelen.

In welk team kom je werken?
Het team dat werkt op Spie 4 is erg gemengd. Ondanks dat hier voornamelijk vrouwen werken, is er variatie in ervaring, kennis en leeftijd. Zo hebben we van alles iets in huis; aldus Nikki. We kunnen elkaar aanvullen daar waar nodig. Nu is het alleen nog de kunst om de hulp en expertise bij elkaar na te vragen. Zo blijven we iedere dag van elkaar leren.

Wil jij ook werk dat gelukkig maakt? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06-25778328. Of via najoua.nari@amarant.nl

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Binnenkijken bij Spie 12-14 & Floralaan 8

    Op het mooie en gezellige Daniël de Brouwerpark in Tilburg vind je onze locaties Spie 12-14 en Floralaan groep 8. Met één integraal zorgteam bieden we hier woonbegeleiding en dagbesteding aan een diverse groep cliënten in de leeftijd van 16 tot 70 jaar. Nieuwsgierig geworden? Onze senior begeleider Daniëlle vertelt je graag meer!

    Lees het verhaal van Spie 12-14
  2. Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf

    Tim van Aert (26) liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

    Lees het verhaal van Tim
  3. Jeroen: “Bij elke cliënt laat autisme zich op een andere manier zien.”

    Jeroen Geutskens kwam tijdens zijn bijbaan binnen de thuiszorg in aanraking met een Amarant medewerker en de doelgroep autisme. Deze doelgroep sprak hem direct aan: “Bij elke cliënt laat de stoornis in het autisme spectrum zich anders zien. Bij de één zit dit vooral op de emotie, bij de ander brengt dit vooral in de dagelijkse handelingen moeilijkheden met zich mee. Het blijft een mooie uitdaging voor mij als begeleider hoe ik daar het beste op in kan springen.”

    Lees het verhaal van Jeroen