Tussen de Bosstraat en Boerderijstraat (Bredaseweg 584) op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg is onlangs ruimte gemaakt voor de plaatsing van 10 microwoningen op 13 maart 2019. Met de plaatsing van de microwoningen, ook wel ‘tiny houses’ genoemd, wordt binnen de divisie Intensieve Behandeling een nieuw zorgconcept geïntroduceerd: kortdurende behandeltrajecten met verblijf, gericht op uitstroom, doorstroom of terugkeer naar (begeleid) zelfstandig wonen in de wijk. Het is zelfstandig wonen in een beschutte omgeving.

Cover Kompas 2019Kompas reizen is al jaren de vertrouwde partner voor vakanties voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, autisme of NAH. De reisbrochure voor alle reizen in 2019 is onlangs verschenen.
Al deze reizen zijn nu te boeken. Vraag hier de brochure aan of bekijk het reisaanbod online. Waar ga jij naartoe?

Geschminkte medewerkers, de heuse (papieren) vuurring op het podium, opblaasleeuwen en -olifanten: het was een geweldige middag bij KDC zandoogjes. Ouders, kinderen en hun ‘brusjes’ genoten onbezorgd van een groots circusfeest, georganiseerd door Ontmoeten & Zo op 30 oktober. “Fijn dat de kinderen zo goed werden opgevangen en wij als ouders met elkaar konden bijpraten”, kreeg de organisatie terug.

 

 

Vanaf vandaag wordt het je makkelijker gemaakt als verwijzer om snel advies in te winnen over jonge kinderen met een (mogelijke) ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking.  Kim Tilstra en Hilde van Boxmeer, gedragswetenschappers bij Kinderdienstencentrum (KDC) Kobalt, geven via WhatsApp antwoord op de vragen die je als verwijzer soms hebt.

Kim en Hilde reageren binnen maximaal twee werkdagen op jouw bericht tussen 8:00 en 16:30.

Bezoek de pagina: Vraag het Kobalt

 

 

 

In de week van 3 september is de AVG-poli 18+ op locatie ETZ TweeSteden geopend. Deze poli is voor alle mensen met een verstandelijke beperking boven de 18 jaar. Ook hun ouders, familieleden en/of begeleiders kunnen voor advies en ondersteuning een beroep doen op de polikliniek. De poli is ook een informatiepunt voor huisartsen en medisch specialisten.

Dat gebeurt uiteraard niet vanzelf. Maar wie helpt daar dan aan mee? Maak eens goed kennis met Harrie Heier, kapper van cliënten van de Amarant Groep. Al ruim tien jaar knipt de 53-jarige Tilburger op dinsdagmiddag, woensdagochtend en in de avonden de kapsels van onze cliënten. De andere dagen staat hij in zijn zaak aan de Veldhovenring in Tilburg, die hij al 23 jaar runt met zijn vrouw.

Kompas Reizen winterreizenKompas Reizen organiseert begeleide vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds kort bieden zij ook winterreizen aan. De reizen worden gemaakt in kleine groepen met enthousiaste vrijwilligers. Reis deze winter bijvoorbeeld naar Winterberg in Duitsland of naar Froidchapelle in de Belgische Ardennen. En boek je nog vóór 1 september een vakantie? Dan ontvang je € 50,00 vroegboekkorting! 

Op 2 juli bezochten Tweede Kamerleden René Peters en Judith Tielen de regio West Brabant. Na een werkbezoek aan West Brabant Oost, kwamen zij naar de regio West Brabant West. De ontvangst vond plaats bij dagbestedingslocatie De Smaakmakers in Etten-Leur. Naast een heerlijke lunch, verzorgd door cliënten vanuit de Amarant Groep, werden zij getrakteerd op mooie voorbeelden van samenwerking in de regio.

Family Justice Center benoemd als best practice

Minister De Jonge (VWS) en minister Dekker (Rechtsbescherming) presenteerden samen met Annemarie Penn-te Strake namens de VNG het actieprogramma Geweld hoort nergens thuis. Het bevat een groot aantal maatregelen om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen en duurzaam op te lossen. Het Rijk stelt daar de komende jaren tientallen miljoenen voor beschikbaar. De regionale Taskforce kindermishandeling ziet veel kansen en raakvlakken in het landelijke actieprogramma.

Op vrijdag 18 mei is het terrein van Amarant het strijdtoneel voor de vijfentwintigjarige jubileumeditie van het G-voetbalweekend.

Het G-voetbalweekend, een 3 daags voetbalevent, wordt gehouden van vrijdag 18 t/m zondag 20 mei is het grootste voetbalevent van Nederland voor mensen met én zonder beperking.

Het bestaat uit zeven verschillende toernooien. Ruim 600 voetballers uit binnen- en buitenland strijden om  met elkaar de strijd aan om die felbegeerde bekers. Zo’n 140 vrijwilligers en 82 partners maken dit evenement mogelijk.

Er zijn natuurlijk veel meer dingen te beleven tijdens dit gratis spektakel.

Bekijk het actuele programma op de website

 

Tijdens de week van het jonge kind van 16 tot en met 20 april vragen wij extra aandacht voor de zo belangrijke eerste jaren van een kind. Heb jij als ouder of als verwijzer vragen over de opvoeding van jouw kwetsbare kind? Ga het gesprek aan met één van onze deskundigen op Kinderdienstencentrum Kobalt (Tilburg) of Zandoogjes (Breda).

Het staat ouders altijd vrij om het gesprek aan te gaan met iedereen die betrokken is bij de opvoeding van hun kind om zo te laten weten wat voor hun belangrijk is. Maar deze week is daar extra aandacht voor.

Met de meeste kinderen gaat het gelukkig goed. Zij groeien op in goede gezondheid en in gezinnen die hen ondersteunen tijdens de natuurlijke ontwikkeling van jong kind naar jong volwassene. Maar voor een aantal kinderen verloopt deze groei naar volwassenheid niet zo vanzelf. Omdat het kind een ontwikkelingsstoornis of beperking heeft, of opgroeit in een gezin wat te maken heeft met diverse problemen. Voor deze kinderen is een vroege, voortdurende, en integrale aanpak van belang.

 

 

Vandaag is het team van Amarant Groep gestart met de eerste landelijke VG (Verstandelijk Gehandicapten) Hackathon. Met de Hackaton werken ruim 30 zorgorganisaties uit het hele land samen om innovatie binnen de VG-sector op de kaart zetten, nieuwe verbindingen te leggen en de algehele verstandelijk gehandicaptenzorg te verbeteren De Hackaton vindt plaats bij Imagine, het Innovatiecentrum van de Amarant Groep.

 

 

Met een sierlijke duik opende Olympisch zwemkampioen Maarten vd Weijden de Week van Zorg en Welzijn in ons eigen zwembad Aquamarant in Rijsbergen. Deze week zetten zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren open om aan Nederland te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Ook Amarant Groep doet mee.

Kom jij Maarten van der Weijden aanmoedigen bij de Amarant Groep?

De week van Zorg en Welzijn start dit jaar bij Amarant in Rijsbergen. Zondag 11 maart verzorgt Maarten van der Weijden, Olympisch zwemkampioen, de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn bij de Amarant Groep.

In ons zwembad Aquamarant in Rijsbergen zwemt Maarten een deel van zijn trainingsmarathon, dit om aandacht te geven aan de Week van Zorg en Welzijn.

Jij bent van harte uitgenodigd!

Van 19.15 u tot 21.00 u zien we je graag in zwembad Aquamarant, Laguitensebaan 62 in Rijsbergen. We willen je vragen om ons vooraf te laten weten dat je aanwezig bent. Dit kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin je naam, je functie (of relatie tot Amarant Groep) en het totaal aantal personen waarmee je komt. Zorg dat je er snel bij bent want het aantal plaatsen is beperkt.

Tot 11 maart!

 

 

 

 

In het afgelopen jaar organiseerde de Amarant Groep een bedevaart naar Lourdes. Voor veel cliënten was dit de eerste reis naar dit bijzondere stadje in de Pyreneeën. Voor anderen was het opnieuw thuiskomen. Het was een prachtige reis die op de deelnemers veel indruk heeft gemaakt.

Eind november vond de Warandeloop plaats. Drie dagen lang stonden de Beekse Bergen in het teken van sportiviteit en gezelligheid. Het was een schitterend weekend! Maar liefst 13 teams met in totaal 39 lopers van de Amarant Groep deden mee aan de Businessrun van deze loop. Onze cliënten en medewerkers liepen samen mee aan deze run.

Er waren twee afstanden, de 5 kilometer en de 10 kilometer. Er was een mooie route van 5 kilometer uitgezet langs het meer van de Beekse Bergen, die 1 of 2 keer gelopen werd.

Na afloop was er natuurlijk de prijsuitreiking en werd onder het genot van een hapje en drankje nog gezellig nagepraat over de geleverde prestaties.

 

 

Tijdens de jaarlijkse medezeggenschapsdag op 28 oktober werd voor de tweede keer de Medezeggenschapsprijs uitgereikt binnen de Amarant Groep. De prijs is uitgereikt aan het team (van cliënten, verwanten en medewerkers) dat het beste vorm geeft aan de begrippen verbinding en medezeggenschap. Dit jaar waren de prijswinnaars de Kinderdienstencentra Kobalt in Tilburg en Zandoogjes in Breda met hun initiatief ‘Ontmoeten en Zo’.

Op de foto van links naar rechts: Ronald Helder, Petra van den Hout, Diana Creemers, Sofi van Velzen, Marjolein van Summeren, Toon van Mierlo

Vrijwilligers zijn goud waard. Ze zijn onmisbaar voor de samenleving. Ook voor de Amarant Groep waar maar liefst 1.800 vrijwilligers actief zijn. Vanuit welke drijfveer doen we aan vrijwilligerswerk? Waarom zetten we ons actief in om het geluk en welzijn van anderen te vergroten? Dat onderzoeken we tijdens de vier themabijeenkomsten van de Commissie Ethiek. Hier gaan we het gesprek aan over deze drijfveren. Zodat we ons bewuster worden van wat vrijwilligers drijft en we hen nog meer kunnen waarderen.

De bijeenkomst is interessant voor:

  • Medewerkers: veel medewerkers van de Amarant Groep doen aan vrijwilligerswerk naast hun baan. Wat drijft je daarin? 
  • Verwanten: wil je als familielid de vrijwilligers kennen die met jouw verwanten omgaan? Als dat zo is, wat wil je dan van hen weten? 
  • Cliënten/ervaringsdeskundigen: wat verwacht jij van de vrijwilligers? 
  • Vrijwilligers: wat zijn jouw drijfveren en voel je je gewaardeerd?

Zien we je daar?

Meld je via deze link meteen aan.

Dit weekend gaat een groep van 47 cliënten en 37 begeleiders op reis naar Lourdes. Zij sluiten zich aan bij de Stichting VNB die al sinds 1948 al reizen organiseert naar bestemmingen die een belangrijke rol in het katholieke geloof vervullen. De reizigers vertrekken de 14e en komen op 21 oktober weer terug.

Geestelijk verzorger Leon Theunisse is heel blij dat we deze ervaring opnieuw aanbieden aan onze cliënten: “Dat is gelukt dankzij een aanzienlijke donatie van de Amarant Groep, maar ook dankzij sponsoren waaronder de Vrienden van Amarant. Een reis naar Lourdes is veel meer dan een vakantie. Het is ook een kans voor bezinning, om bij een groep te horen en om samen te praten over hoe je omgaat met je beperking.”

Impact Een reis als deze heeft een enorme impact in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. De gesprekken met elkaar, het beleven van dit alles, levert een positieve bijdrage aan het leven met een handicap. En de angst voor dood en ziekte vermindert.

Een impressie van de voorbereidingen zie je in deze vlog van Stichting VNB.

 

 

Beoordeel jouw gemeente voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente

De campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd zijn op zoek naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.

Zij roepen mensen met een beperking, hun familie en mantelzorgers op om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst.

Mensen die hun gemeente beoordelen maken kans op een toegankelijk dagje uit! Mensen worden opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl.

Boordelen kan tot en met donderdag 30 november. Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt.

De vijf meest toegankelijke gemeenten van de ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

ARTENZO is een centrum voor beeldend werk en staat open voor iedereen. Maar met name voor mensen met een verstandelijke beperking die meer willen doen met hun creatieve talent. De kunstenaars maken schilderijen, werken met klei of met hout. Sommige kunstenaars hebben een voorliefde voor digitaal werken of maken gebruik van textiel. Iedere dag zijn er weer nieuwe werkstukken klaar.

Sommige kunstwerken worden verkocht, uitgeleend of geëxposeerd. Maar veel stukken worden bewaard en opgeslagen in het depot. Tijdens deze expositie krijg je de kans deze werken nog eens te zien.

Datum
31 juli tot en met 29 september

Artenzo Tilburg
Frans Erensstraat 5
5044 PM Tilburg

Er even lekker tussenuit, onbeperkt genieten. Met en van elkaar. Dat kan óók als je een gezin bent met een zorgintensief kind. In de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn kinderen en jongeren (0 t/m 25 jaar) met een chronische ziekte en/of beperking van harte welkom! En omdat we weten dat je vaak net andere zaken nodig hebt dan gewoon, hebben wij juist dát heel goed geregeld. Daardoor kan iedereen - jong en oud - heerlijk genieten.

Precies wat we willen, want daardoor kun je er thuis ook weer tegenaan.
Bekijk het aanbod

De wereld verandert: we leven steeds meer in een 24-uurs maatschappij. In ruim 85 procent van de gemeenten mogen winkels open zijn op zondag, sportscholen zijn niet alleen tijdens kantoortijden te bezoeken en dankzij internet en social media kun je - als je dat wilt - je vrienden en familie 24 uur per dag bereiken. Dat betekent ook iets voor je werk. De werkgevers- en werknemersorganisaties zijn benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Hoe beleef jij het werken op onregelmatige uren en in wisselende diensten? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat is belangrijk voor een goede balans tussen werk en privé? En als je onregelmatig werkt, wat moet daar voor jou dan tegenover staan?

Mensen met autisme, epilepsie en niet aangeboren hersenletsel krijgen op een 'normale' kermis teveel prikkels. Speciaal voor deze groep is er op 23 juli tussen 12 en 14 uur de zogenaamde Blauwe Zondag.

Op 24 mei opent Kringloopwerkplaats La Vida haar deuren om op een creatieve wijze de nieuwe manier van werken onder de aandacht te brengen. Deze dag zal in het teken staan van recycling met een flinke dosis eigentijds en niet alledaags design.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren op donderdag 27 april 2017 Koningsdag in Tilburg. De route bestaat uit 13 werelden die gezamenlijk het verhaal van de stad vertellen. In wereld #4 staan creativiteit, samenwerking en talent centraal. Het is geen toeval dat ons initiatief De NWE Werkplaats, gevestigd in dit deel van de Tilburgse Spoorzone, een belangrijke rol speelt in deze wereld.

“Ik heb geleerd om meer structuur aan te brengen in de opvoeding. Nu gaat het veel beter.”  Amarant Ouder-Kind is er voor ouders met een (lichte) verstandelijke beperking en opvoedvragen.

Bekijk het het filmpje op YouTube

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren op donderdag 27 april 2017 Koningsdag in Tilburg. Burgemeester Noordanus: "Tilburg is een stad van mensen en verbinding. We gaan er dan ook samen met, door en voor de stad een onvergetelijke feestdag van maken. Een dag waarop we laten zien wat we als stad en als regio te bieden hebben."

Kompas reizen is al jaren de vertrouwde partner voor vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking, autisme of NAH. Op 25 maart organiseert Kompas een vakantiebeurs in Roosendaal. Download de flyer.

Speeltuin ‘Hoge Neer’ biedt werkplek aan mensen met een verstandelijke beperking

In speeltuin ‘Hoge Neer’ in Etten-Leur vond vandaag de feestelijke start plaats van de eerste samenwerking van ‘Aan de slag in de speeltuin’ in West-Brabant. Bij de speeltuin ‘Hoge Neer’ zijn vanaf begin dit jaar acht mensen met een verstandelijke beperking aan het werk. Ze helpen de speeltuin in het onderhoud en beheer en hebben zo een volwaardige werkplek en zinvolle dagbesteding. De mensen komen van Amarant ‘Het Liesbos’. Speeltuin ‘Hoge Neer’ is blij met de extra ondersteuning; er is altijd iets te doen in de speeltuin.

 

De Amarant Groep opent haar deuren tijdens de week van zorg en welzijn. Je kunt een LinkedIn profielfoto laten maken, je CV laten checken, of meedoen aan een klankschalensessie.

Op zoek naar een BBL plaats?

Er start weer een BBL traject in september en er zijn drie plaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er bij Amarant altijd openstaande vacatures. Meedoen aan een speeddate of een oriënterend gesprek? Kom naar de open dag.

Hoe voelt het?

Weet jij hoe het is om te leven met een verstandelijke beperking? Het kan best lastig zijn om sommige simpele dingen als proeven en voelen te beleven. Tijdens de open dag kun je zelf ervaren hoe het is.

Dat is nog niet alles. Er is van alles te beleven en te zien. Kom je met je kinderen? Dan hebben we een speciale kidscorner waar je ze met een gerust hart even kan laten spelen terwijl jij jezelf oriënteert op vacatures en alles wat we doen bij de Amarant Groep.

Ben jij erbij?

Locatie: 't Hooge Veer, Bredaseweg 375, Tilburg
Datum: 18 maart
Tijd: van 10:00 tot 16:00

De Tweede Kamer verkiezingen zijn belangrijk. Zeker voor mensen die afhankelijk zijn van zorg, of voor mensen met een arbeidsbeperking. In de week voor de verkiezingen organiseert het Leercentrum van de Amarant Groep drie bijeenkomsten in Tilburg, Breda, en Bergen op Zoom die informatief zijn en leuk.

Monuta Charity Fund vervult wens van bewoners, familie en personeel Amarant

Op het terrein van ’t Hooge Veer van de Amarant Groep werd op 7 december een kunstwerk onthuld van de in Tilburg geboren kunstenaar Marc Mulders. Het kunstwerk verwijst naar de oorspronkelijke functie van voormalig klooster met internaat en is mogelijk gemaakt door het Monuta Charity Fund en de kunstenaar. Met het plaatsen van het kunstwerk gaat een grote wens van de bewoners, familie en het personeel in vervulling.

Carnavalsvereniging de Veerse Plekkers van de Amarant Groep bestaat 44 jaar. En dat gaan ze vieren op vrijdag 24 februari van 18.30 tot 22.00 uur in hun residentie op ’t Hooge Veer aan de Bredaseweg 375 in Tilburg. Bewoners, buurtgenoten en bevriende carnavalsverenigingen zijn van harte welkom om weer eens op een ouderwetse manier carnaval te komen vieren.

Kompas Reizen organiseert begeleide dagtochten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Kompas Reizen organiseert tien leuke dagtochten met opstapplaats Tilburg. Je kunt onder andere naar: de Efteling, Keukenhof, Dolfinarium, Vogelpark Avifauna, Volendam, Duinrell en Amsterdam.

 

 

Symposium 22 maart 2017

De zorg voor een kind met een beperking of ontwikkelingsachterstand heeft grote impact op het hele gezin: je komt in een wereld waarin niets meer vanzelfsprekend is. En toch wil je graag zo gewoon mogelijk je kind opvoeden en ook voldoende aandacht geven aan broertjes en zusjes.

Op zaterdag 4 februari om 16.30 uur zijn medewerkers van ’t Hofke 3 te zien in het televisieprogramma Samen Sterk van SBS 6. Onze bijdrage gaat over de training die dit team volgde bij De Keerzijde om zich (weer) bewust te worden ‘hoe is het om cliënt te zijn’. De Keerzijde is een trainingsbureau voor zorginstellingen die gespecialiseerd zijn in unieke ervaringstrainingen voor elke zorgsector. Meerdere teams van de Divisie Specialistische Zorg volgden er deze training.

"Het is lastig als je broertje autisme heeft, maar het is wél je broertje. Je kunt je eigen broertje niet als last zien. Voor brusjes is dat een lastig gevoel: van je broertje houden en soms ook willen dat hij er even niet is."

Is dat herkenbaar?

 

Voor broers en zussen van iemand met een verstandelijke beperking is het soms lastig om te gaan met gevoelens en gedachten die ze hebben in de omgang met hun gezinslid.

Het Servicepunt cliëntmedezeggenschap organiseert samen met het Leercentrum van Amarant op 11 februari een busreis naar Den Haag. Speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking die meer willen weten over de aankomende verkiezingen.

Ga je mee naar de landelijke verkiezingsdag in Den Haag? Je krijgt informatie over de Tweede kamer, politiek en stemmen. Je kunt deelnemen aan een rondleiding op het Binnenhof en je gaat in gesprek met mensen uit de politiek.

Hartstikke leerzaam toch?

Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Eerst wat meer informatie? https://www.stemjijook.nu/

Door bezuinigingen op vervoer van en naar dagbesteding krijgen gehandicapten steeds vaker te maken met onacceptabele situaties. Tegelijkertijd worden de tekorten opgevangen door te bezuinigen op begeleiders. Die tekorten zijn sinds de bezuinigingen in 2013 opgelopen tot tientallen miljoenen. De VGN vindt dat er een grens is bereikt en dringt vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer sterk aan op invoering van kostendekkende vervoerstarieven.

 

Speciaal voor Ria Mul maakt Marc Mulders kijkdozen om na te schilderen, met betekenisvolle objecten en afbeeldingen. Naar aanleiding hiervan maakte zij zelf of samen met Mulders schilderijen van Adam en Eva in het Paradijs. De tijdelijke tentoonstelling ‘Maskerade’ in Het Dolhuys toont verschillende werken van hem, Ria Mul en het duo samen. Hoe kwam deze bijzondere samenwerking tot stand en wat vindt Mulders van zijn verkiezing tot Kunstenaar van het Jaar?

De kerstmarkt van Amarant is 16 december van 18:00 tot 21:00.De kerstmarkt van Amarant staat voor gezelligheid en verbondenheid. Jong en oud zijn van harte welkom. Geniet van: eten & drinken, live muziek en koren, kerstkraampjes, goede doelen kramen, modeshow, wood carving, kerstboomverkoop, kerstengelen, met de kerstman op de foto, rad van fortuin, panna voetbaltoernooi, levende kerststal, karaoke en nog veel meer.

 

 

In 1996 startte de eerste paar cliënten van Amarant op de vliegbasis met het verlenen van hand- en spandiensten. In de loop der jaren zijn de werkzaamheden van het Klussenteam steeds meer deel gaan uitmaken van het reguliere werkproces. Nu, twintig jaar verder, valt het Klussenteam op de vliegbasis niet meer weg te denken.

Binnen de Amarant Groep werken zo’n 600 cliënten met Quli en dat aantal groeit. Cliënten en medewerkers zijn enthousiast over Quli en geven ook verbeterpunten aan. Quli 2.0 is beter. Mede dankzij de tips van cliënten en medewerkers.

Met het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maken wij zichtbaar wat onze bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

Wilt u graag een kijkje komen nemen?
U bent van harte welkom op de open dag op: zaterdag 16 juli 2016 van 10.00 tot 15.00 uur.

Amarant is onderdeel van de Amarant Groep
Wil je weten hoe het met de Amarant Groep ging het afgelopen jaar? Download nu het maatschappelijk jaardocument 2015!

De Amarant Groep is erg dankbaar voor een geldbedrag dat zij begin maart ontving van het Boekenschop. Deze stichting doneert de opbrengst uit de verkoop van haar indrukwekkende collectie tweedehandsboeken aan goede doelen.

In de zorgspecial van de Halsterse Krant en de Zuidwestkrant staat een mooi interview met persoonlijk begeleider Mandy Oerlemans over onze Amarant locatie aan de Bradfortstraat in Putte. We openden dit woonzorgcomplex vorig jaar voor ongeveer vijftien mensen met een verstandelijke beperking.

Quli is bekroond met de Computable Award 2015 voor beste ICT-project in de zorg. Deze prestigieuze ICT-prijs werd 3 november uitgereikt in de jaarbeurs in Utrecht. Het jurycommentaar: “De impact op de zorgverlening is groot. Brede verspreiding van Quli leidt tot een andere manier van zorgverlening en meer betrokkenheid van de burger.”

Een feestelijk moment voor de medewerkers van BEUM en de jeugdigen van Idris die er een opleiding volgen. Op woensdag 30 september opende burgemeester Huismans van de gemeente Oosterhout officieel de horeca leerwerkplaats in Dorst. Hij deed dat door het planten van een fruitboom.

Door de sterke veranderingen in de arbeidsmarktsituatie in de gehandicaptenzorg is de focus veel minder komen te liggen op instroom en werving van jonge werknemers. Echter blijft een kwalitatief goede instroom van jonge professionals op de lange termijn van belang. Daarom organiseert de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op 19 november de workshop 'Jongeren & de gehandicaptenzorg. Dat meldt VGN.

Al een kijkje genomen op de website van Beum, horecagelegenheid in Dorst, waar mensen met een lichte verstandelijke beperking vanaf september opgeleid gaan worden tot horecamedewerker? 

GOIRLE -  Het was woensdagmiddag een drukte van belang in het Molenpark in Goirle dat door wethouder Theo van der Heijden officieel werd geopend. Amarant krijgt van de gemeente toestemming om vanuit de molen en op het aanwezige terras koffie en thee te schenken en sapjes die door ondernemers uit Goirle en Riel als streekproduct worden verkocht.

Tot 2018 verdwijnen naar verwachting bijna 1.500 banen in de zorg in Midden-Brabant. Door intensieve samenwerking willen werkgevers, gemeenten, onderwijsinstellingen en UWV minimaal 300 banen behouden. Daarom hebben alle betrokken partijen donderdag 25 juni op initiatief van De Zorgacademie Midden-Brabant een intentieverklaring ondertekend.

Hoe krijgt de transitie jeugd vorm in de regio Hart van Brabant? Om dat met eigen ogen waar te nemen, brachten Léon Wever, directeur Jeugd bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en beleidsmedewerker Simone Loonstra op 12 juni een werkbezoek aan een aantal locaties van de Amarant Groep en Zorgbelang Brabant. Thema: samenwerking tussen zorgaanbieders, gemeenten en cliënten.

Op vrijdag 26 juni en zaterdag 27 juni is er een leegverkoop bij de Amarantopslag:
Beneluxbaan 1, 5121 DC Rijen

 

Amarant Huisvesting en Bedrijfsdiensten

De zorg- én woonvisie van Amarant Huisvesting en Bedrijfsdiensten is helder: mensen met een beperking maken nadrukkelijk deel uit van de samenleving. Of het nu gaat om cliënten met een verstandelijke beperking, een meervoudige beperking, mensen met niet aangeboren hersenletsel dan wel licht verstandelijk beperkte mensen, al dan niet met complexe gedragsproblematiek.

TILBURG - De Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten (SJS)-organisaties in Tilburg ondertekenen vrijdag 12 juni een overeenkomst waarin ze hun samenwerking formeel bekrachtigen.

ETTEN-LEUR – „Ik weet al waar ik ga zitten, boven op het dek”, jubelt een deelneemster terwijl zij enthousiast de loopplank bestormt.

Mensen met een verstandelijke beperking worden tegenwoordig veel ouder dan vroeger. Wel blijkt dat veel van de extra jaren ongezond en gebrekkig van aard zijn.

Eerste
Dat zegt hoogleraar prof. Heleen Evenhuis van het Erasmus MC in haar afscheidsrede, op vrijdag 1 mei 2015 te Rotterdam. Evenhuis was in 2000 de eerste hoogleraar ter wereld met als specialisatie geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten.

Jeugdpoli LVB Zuid Oost Brabant Idris polikliniek: therapie en behandeling op maat Niet teveel en niet te weinig. En altijd in nauwe samenspraak met de wijkteams en de cliënt. Dat zijn de uitgangspunten van de Polikliniek van Idris. Samen met wijkteams en de cliënt wordt bekeken wat nodig is. Vervolgens sluiten we aan met een passende behandeling.

Drie dagen lang de dag van je leven! Kom naar het G-voetbalweekend op 22, 23 en 24 mei 2015, Bredaseweg 570 in Tilburg! Beter nog, schrijf je in met je G-team! Of kom kijken naar de spannende wedstrijden en de vele activiteiten op ons terrein. Iedereen is welkom en de entree is slechts 2 euro. Meer informatie? Kijk op www.g-voetbalweekend.nl

Mensen met een lichtere verstandelijke beperking kunnen steeds moeilijker meekomen in de maatschappij, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. De zorgvraag van deze groep mensen is sterk gestegen, dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Oorzaak is dat de maatschappij steeds ingewikkelder wordt. Dit meldt Gemeente.nu

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker overgewicht dan andere mensen. Overgewicht verhoogt de kans op ernstige gezondheidsproblemen en ziekten. Omdat mensen met een verstandelijke beperking vaak weinig kennis hebben over gezonde voeding, is het voor hen moeilijker om zelf keuzes te maken tussen wat gezonde voeding is, wat ze lekker vinden en wat je beter af en toe kunt eten. Ze eten teveel of eenzijdig en bewegen over het algemeen te weinig. Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia heeft nu samen met het Voedingscentrum een cursus 'Voeding' ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking Calorieën tellen.

Visio Onderwijs Breda presenteert vandaag een film over twee methodes waarbij muziek gebruikt wordt voor communicatie en contact met leerlingen met een (ernstige) meervoudige beperking. De film 'Muziek leert' laat zien hoe en waarom ze deze methodes, namelijk Beleven in Muziek (BiM) en De Liedjeskist, op de school in Breda inzetten.

Veel grote instellingen (62 procent) in de gehandicaptenzorg hebben moeite om te voldoen aan alle eisen van gemeenten op het gebied van verantwoording, kwaliteit en registratie. Voor kleinere instellingen geldt dit in 30 procent van de gevallen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) houdt de vinger aan de pols.

Huisartsen krijgen binnen vijf jaar een stortvloed aan patiënten die zelf meetgegevens verzamelen. Om grip te houden, is het belangrijk dat huisartsen gaan experimenteren met sensortechnologie, stelt Dirk Jan van der Pol, productmanager Quli.

Het vinden van een baan of stageplek voor mensen met autisme of een verstandelijke beperking blijkt sinds de invoering van de nieuwe Participatiewet een stuk makkelijker. Dat zegt schooldirecteur in het voortgezet speciaal onderwijs Chris de Winter in de Stentor.

Zondag 29 maart 2015 houden de Smaakmakers en Lunchroom Bij Ons in Goirle een open dag tussen 11.00 - 16.00 uur. Je vindt hen aan de Frankische Driehoek!

De speciale voorleesboeken ('multi-sensory stories') die worden gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking blijken een positief effect te hebben op zowel de voorlezer als de luisteraar. Dat is onderzocht door orthopedagoog Annet ten Brug van de Rijksuniversiteit Groningen.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben alle behoeften die andere mensen ook hebben. Seksualiteit is er daar één van, maar dat is wel een behoefte die vaak specifieke begeleiding vraagt.
Datum: 22 januari 2015
Tijd: 10.00 - 17.00
Locatie: Mercure - Zwolle
Prijs: € 295,- (ex. BTW)
€ 75,- (ex. BTW) voor voltijdstudenten zonder dienstverband (max. 10)

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gestart met een mobiele vraagbaak van het Informatiepunt Langdurige zorg en Jeugd en bezoekt diverse locaties in Nederland. Deze mobiele vraagbaak komt op maandag 8 december naar verschillende plekken in Tilburg. Iedereen kan daar dan terecht met vragen over alle veranderingen in de jeugdzorg, de Wmo en de Langdurige Zorg. Hiermee probeert VWS te voorzien in de vele vragen die er bij veel mensen leven over de veranderingen per 1 januari 2015.

Maandagochtend 1 december, om 10.00 uur, gaf wethouder Willem Starreveld samen met medewerkers van bouwbedijf en ontwikkelaar Maas-Jacobs (Zundert) en de Amarant Groep, het startsein voor de sloop van het voormalige café de Door in Gilze.

Het voormalige café aan de Heuvel 1-3 maakt plaats voor nieuwbouw van 21 zorgappartementen, inclusief een commerciële ruimte, en zes starterswoningen.

Woonzorgcomplex geopend
ZUNDERT – In Zundert is vrijdag officieel het woonzorgcomplex De Oude Drukkerij geopend. Burgemeester Leny Poppe-de Looff  deed dat met het starten van een korte film over de totstandkoming van de voorziening van zorgaanbieder Amarant.

Samen voor de jeugd
De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel. Ze zoeken elkaar op, ontwikkelen nieuwe initiatieven en onderzoeken hoe het efficiënter kan. Het gezin en de eigen kracht komen weer centraal te staan. In deze vijfde nieuwsbrief leest u over de stand van zaken van onze samenwerking, relevante nieuwsberichten en mooie initiatieven.

Catastrofe of nieuwe kansen?
Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ook Brabantse gemeenten moeten de zorg voor hun jeugdige inwoners zelf gaan inkopen en contracten afsluiten met de jeugdzorginstellingen.
Maar zijn gemeenten wel in staat om voor deze kwetsbare kinderen de juiste hulp in te schakelen? Er moet immers bezuinigd worden op de jeugdzorg.

Brabantse 'Social Label' zet designers aan het werk voor verstandelijk gehandicapten
Vazen, een bank, kussens en bezems... het is een bescheiden rijtje producten maar de stand van 'Social Label' op de Dutch Design Week is er wel een van een Brabants succesverhaal. Twee Bossche ondernemers begonnen een paar jaar geleden met het zoeken van ontwerpers voor bijvoorbeeld werkplaatsen met verstandelijk gehandicapten. Langzamerhand komen er meer produkten maar begint ook de manier van werken bij ontwerpers én werkplaatsen te veranderen.

Als tweede gemeente, na Amsterdam, heeft Breda vrijdag met een aantal zorgaanbieders afspraken vastgelegd over de inkoop van jeugdhulp met betrekking tot specialistische jeugdhulp. In de contracten met instellingen zoals Amarant, GGZ, Breburg en Juzt, is vastgelegd welke zorgvormen en activiteiten de aanbieder verleent, en tegen welke tarieven.
Het gaat daarbij om specialistische jeugdhulp zoals ondersteuning bij opvoeden, pleegzorg, crisiszorg en jeugdpsychiatrie.

Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp. Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Jeugdwet in; de gemeentes zijn dan verantwoordelijk voor de jeugdhulptaken. Wat dit betekent voor u als ouders en verzorgers van kinderen die nu jeugdhulp hebben heeft u misschien al gelezen op de website www.hoeverandertmijnzorg.nl. De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk, bereiden de veranderingen zorgvuldig voor. Dat doen we samen met een groot aantal jeugdhulpverleners.

Nederland telde in 2009 om precies te zijn 3.527.327 jongeren tot 18 jaar. Met de meeste van deze jongeren gaat het goed. Maar de ervaring in binnen- en buitenland leert dat 15% van de jongeren op zeker moment ondersteuning nodig heeft. Bij 5% van de jongeren is zelfs structurele steun nodig. Die zorg gaat in 2015 over naar de gemeente.

Bezoek dan deze website: www.hoeverandertmijnzorg.nl. Want in 2015 verandert er veel in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen meer taken.
Al deze veranderingen kunnen vragen oproepen.
Houd ik mijn recht op zorg?
Moet ik meer gaan betalen?
Houd ik dezelfde zorgverlener? Deze website legt uit welke rechten u heeft bij de overgang naar de nieuwe zorg.

Hernieuwing van erkenning als opleidingsinrichting
Het RGS, Registratiecommissie Geneeskundige Specialisten, heeft onlangs bevestigd dat de Amarant Groep voor de merknaam Amarant, met haar locaties ’t Hooge Veer en het Daniël de Brouwerpark, in aanmerking komt voor een hernieuwing van de erkenning van vijf jaar als opleidingsinrichting. Prachtig nieuws!

In de bakker en in de sporthal: zorginstelling Amarant is echt overal
TILBURG - 300 adressen in 45 Brabantse gemeenten inmiddels; de Amarant Groep, zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in alle gradaties, groeit vanuit Tilburg maar door.
In omzet, in woningen en in plekken waar de 5.000 cliënten werken of dagbesteding krijgen. Van bakkerij (foto) tot buurtsuper en van plantsoen tot sporterscafé in een Goirlese sporthal.

Peter van der Velden nieuwe voorzitter Raad van Toezicht
Per 1 januari 2015 zal de heer P.A.C.M. (Peter) van der Velden, burgemeester van de gemeente Breda, aantreden als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Amarant Groep.
De heer Van der Velden volgt de heer Y.C.Th.J. (Yvo) Kortmann op, die gedurende een belangrijke periode voorzitter is geweest van de Raad van Toezicht van de Amarant Groep en zijn rechtsvoorgangers. Naast de heer Kortmann neemt ook mevrouw J.E.M. (Joëlle) Tacke – Groten afscheid als lid van de Raad van Toezicht

Stichting Social label/Festival MundialStichting Social label
Een jaar geleden was de kick-off in houtwerkplaats Woodworks (Amarant groep) met de eerste productlijn Social label >HOUT i.s.m. ontwerper Piet Hein Eek. Inmiddels is Stichting Social label opgericht met als doel het ontwikkelen van zinvolle en aantrekkelijke Social label-producten om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een podium en uitdagend werk te bieden. Via de producten vertellen we het verhaal van de makers, laten hun talent zien en betrekken het publiek.

Online zorgplatform onderscheiden met Best Service Site
Utrecht, 10 juni 2014 – Zorgplatform Quli heeft de Dutch Interactive Award (DIA) voor Best Service Site in de wacht gesleept. In het Krasnapolsky Hotel in Amsterdam werd het allerbeste interactieve werk van het afgelopen jaar onderscheiden, waarbij niet alleennaar design en creativiteit, maar ook naar resultaat en de bouw van het project werd gekeken.

15 juni 2014
Maatje voor een maatje is genomineerd voor het Appeltje van Oranje!
Maatje voor Maatje is een onderdeel van het project duurzame zorg in de wijk van Amarant Wijkzorg. Maatje voor Maatje genoemd omdat project een wederkerigheid kent. Gestart met pilots in Lage Mierde en Middelbeers en in eerste instantie als uitbreiding van het netwerk van de cliënt. De insteek was anders, duurzame relaties, wederkerigheid, en gewoon binnen de mogelijkheden van een ieder. Als mens met een verstandelijke beperking niet afhankelijk zijn ván maar een relatie op basis van even- waardigheid. En hierdoor gewoon mee doen in de buurt of wijk, gewoon omdat mee doen leuker is.

15 juni 2014
Fietsen door een mooi stukje Brabant voor iedereen
Op zondag 15 juni aanstaande organiseert Stichting ERBIJ een toertocht door een mooi stukje van Brabant, waar iedereen aan mee kan doen. We hebben fietsen, tandems, enkele aangepaste fietsen en een rolstoelfiets beschikbaar. Eventueel komen we ook je eigen (aangepaste) fiets ophalen. Natuurlijk brengen we je fiets na afloop weer thuis. We hebben genoeg vrijwilligers die meefietsen.

Sinds 1 januari beschikt Amarant Groep over een Mobiliteitsbureau dat zich richt op de loopbaanmogelijkheden van haar medewerkers. Doel van dit bureau is het menselijk potentieel zo optimaal mogelijk benutten. 
Amarant heeft ruim 5.000 medewerkers, van wie een groot deel zich op de juiste positie bevindt. Daarnaast weten de pas afgestudeerde medewerkers over het algemeen goed wat zij kunnen én wat zij willen. Toch zijn er ook mensen voor wie het goed zou zijn in beweging te komen.

Ziekenhuiszorg voor mensen met een verstandelijke beperking kan aanzienlijk verbeteren. Een ziekenhuisopname is voor mensen met een verstandelijke beperking behoorlijk ingrijpend. Het plotseling weg moeten uit de vertrouwde omgeving en het niet kunnen begrijpen wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren, levert veel stress op.

De Appeltjes van Oranje hebben dit jaar het thema ‘Samen meer’. Onder dit motto zocht het Oranje Fonds naar sociale initiatieven die zich hier sterk voor maken. Het gaat daarbij om initiatieven waar vrijwilligers zich langdurig inzetten voor kwetsbaren in de samenleving en hen zo betrekken bij de maatschappij. Het project Maatje-voor-een-maatje van de Amarant Groep in Tilburg is hiervoor genomineerd.

Wat verandert er per 1 januari 2015? In het nieuwe stelsel valt alle jeugdhulp onder één wet, de jeugdwet, en komt ook de verantwoordelijkheid voor de jeugd-vb bij gemeenten te liggen. Een uitzondering is gemaakt voor de intensieve verblijfszorg voor vb-kinderen die in de kern-AWBZ beschikbaar blijft.

Handvatten voor begeleiders van mensen met autisme en verstandelijke beperking. Hoe begeleid je mensen met autisme en een verstandelijke beperking in hun woonsituatie? Tot nu toe moesten begeleiders in de gehandicaptenzorg dat veelal uit de praktijk leren. Maar met de publicatie van ‘THUIS in een onbegrijpelijke wereld’ verandert dat. Dit praktische handboek bundelt de actuele wetenschappelijke en praktijkkennis over dit onderwerp op zo’n manier, dat elke begeleider er morgen in de zorgpraktijk zo mee aan de slag kan.

Op zaterdag 16 maart openen wij onze deuren voor jou. Tijdens onze open dag kun je kennismaken met onze organisatie en de dienstverlening. Dus heb je vragen over werken, leren of wonen binnen de Amarant Groep? Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen binnen de Amarant Groep? Wil je meer weten over de verschillende merknamen: Amarant Wijkzorg, Idris en Dr. Leo Kannerhuis? Of ben je gewoon benieuwd naar wat zich afspeelt binnen onze locaties? Kom dan zeker langs!

Geen dik pak papier meer maar een paar A4-tjes: dat is het nieuwe Persoonlijk plan bij Amarant. Die paar A4-tjes illustreren ingrijpende veranderingen bij Amarant in Noord-Brabant, waar 4.500 medewerkers zorg en begeleiding bieden aan 5.200 cliënten met een beperking: 10% tijdwinst bijvoorbeeld en vooral cliënten die nu voor het eerst een Persoonlijk plan hebben dat ze ook begrijpen.

In voor zorg! was eind 2010 gevraagd te helpen bij het vereenvoudigen van het Persoonlijk plan. Aanvullende vraag is om te helpen bij de invoering van het elektronisch cliëntendossier ter ondersteuning van dat nieuwe persoonlijke plan. Inmiddels kan de balans worden opgemaakt.

QULI staat voor Quality Of Life. Quli is een open gezondheidszorgplatform dat gebruikers zelfredzaam maakt, preventieve hulpmiddelen biedt en hen in staat stelt om zelf de regie over hun zorg en welzijn te voeren. Wind: ‘Dit is een voorbeeld van een heel mooi initiatief om mensen te helpen meer regie te krijgen over hun zorg.’

Volg ons op social media

youtube icon  facebook icon  twitter icon  linkedin icon