Louis wilde perse niet ziek het arbeidstoneel verlaten. En daar heeft hij voor geknokt. Zijn afscheid nu zal stil voorbijgaan. Dat de pneumokokkenbacterie aanleiding was voor zijn lange ziekte, wil hij wel graag vermeld. Als waarschuwing. "Want ook ik met mijn achtergrond als verpleegkundige wist niet dat dit kon gebeuren."

Mooiste banen

Louis Gijzen heeft in zijn loopbaan meerdere functies vervuld en was lang werkzaam in het management, maar de eerste en de laatste baan waren het mooiste vindt hij. Hij begon als wijkverpleegkundige in IJmuiden, en eindigt als klachtenfunctionaris. "Het directe cliëntencontact, dat hebben deze banen gemeen. Als wijkverpleegkundige op mijn fietsje van cliënt naar cliënt, doen wat er moet gebeuren, dingen regelen en voor elkaar krijgen zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven en de hulp krijgen die ze nodig hebben. En als klachtenfunctionaris met alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan in zorg-Nederland contact hebben met al die verschillende cliënten binnen Amarant. Wat hebben ze nodig, wat kan ik voor ze doen, waar worden ze blij van maar ook; wat kunnen ze zelf doen. Samen die weg bepalen, dat is echt mooi werk."

De functie van klachtenfunctionaris voor cliënten bestaat binnen Amarant sinds 2015, vooruitlopend op de wet die per 1 januari 2016 een klachtenfunctionaris verplicht stelt. Voor Louis is het een job die op zijn lijf geschreven is. "Ik werd al vaker gevraagd te bemiddelen tussen mensen die voor elkaar de deur dicht hadden gegooid. Ik heb nog wel even getwijfeld of ik met mijn 58 jaar nog een nieuwe opleiding tot klachtenfunctionaris moest gaan volgen, maar dat is een geweldige beslissing geweest. Want mijn opleiding liep precies gelijk met alles wat we binnen Amarant nog op moesten bouwen rondom deze functie."

"Als klachtenfunctionaris zoek je naar een resultaat waar alle partijen over tevreden zijn. Dat is het belangrijkste."

De cliënt doet ertoe

Louis kreeg in Tanja Burkink een collega, die in 2020 de meerderheid van het werk op zich nam toen hij uitviel. Samen behandelden ze vorig jaar 242 klachten van cliënten en cliëntvertegenwoordigers. "Als ik iets heb geleerd in die jaren is dat elk verhaal twee kanten heeft, en soms wel drie. Je moet als klachtenfunctionaris ieder verhaal aanhoren, en geen mening erover hebben. Er is het verhaal van de cliënt, dat van de begeleider en dan heb je nog de waarheid, maar die waarheid moet je niet willen zoeken.  Als klachtenfunctionaris zoek je naar een resultaat waar alle partijen over tevreden zijn. Dat is het belangrijkste."

De cliënt doet ertoe, dat is de boodschap die Louis Gijzen wil meegeven. "En die boodschap heeft consequenties. Wat kan ik voor jou betekenen, moet de vraag zijn die wij als medewerkers steeds stellen. En niet andersom."