Bij Hamerstraat 2 voel je je thuis

Bij Hamerstraat 2 is het een gezellige bedoeling. Er is een cliënt aan het kleuren, twee cliënten kijken Pluk van de Petteflet en weer een ander drinkt een bakje koffie. Ik hoor wat gegrinnik en gelach en merk dat er een fijne sfeer hangt op deze voorziening. Mooie nieuws? De locatie zoekt versterking!

Sander (26) en Janneke (21) laten me binnen. “We maken eerst even af waar we mee bezig zijn, maar wacht gezellig even in onze woonkamer,” zegt Sander. Dat doe ik. Dat wachten is een stuk minder erg in goed gezelschap. En dat blijkt te wonen op Hamerstraat 2. Er wordt gelachen, gesnoept, af en toe wordt er ook wat gezucht en er wordt gekletst. Ik ben benieuwd wat deze voorziening allemaal te brengen heeft en start het gesprek met medewerkers Sander en Janneke.

Sander werkt sinds de opening van Hamerstraat 2, in 2020, op deze woonvoorziening. “Ik werk als persoonlijk begeleider en heb het hier onwijs naar mijn zin.” Janneke is een persoonlijk begeleider in spé: “Ik heb hier een half jaar stage gelopen en studeer nu duaal HBO V. De helft van de tijd studeer ik en de andere helft werk ik op Hamerstraat 2. Ik ben natuurlijk niet voor niets blijven plakken na mijn stage.”

Opties genoeg dus. “Juist die doorgroeimogelijkheden zijn interessant in de gehandicaptenzorg. En de variatie in groepen natuurlijk. Je kunt zelf uitvinden wat helemaal bij je past. De uitdaging zit ‘m vooral in de gevarieerde doelgroep. Dat maakt het werken hier zo leuk en zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.”

Ze genieten van de kleine dingen in het leven en geven dat ook aan je terug. Daar krijg je als begeleider een onwijs fijn gevoel van.

Wie ontmoet je op Hamerstraat 2?

De doelgroep op Hamerstraat 2 is gevarieerd. Cliënten met een matig tot ernstig verstandelijke beperking. “Een aantal cliënten loopt nog zelfstandig en sommigen zijn afhankelijk van de rolstoel. De leeftijd varieert van in de veertig tot in de tachtig. Daarnaast hebben we een mix van mannen en vrouwen met verschillende problematieken. Je kunt denken aan het syndroom van down en prader willi,” vertelt Sander.

De medewerkers op Hamerstraat 2 variëren ook in leeftijd. “Van 21 tot achterin de 50. Mannen en vrouwen. Officieel zijn we een leerafdeling dus bij ons komen veel stagiaires. Die kunnen vervolgens -  net als ik - blijven plakken”, lacht Janneke.

 

 

hamerstraat 2 amarant
hamerstraat 2 amarant
hamerstraat 2 amarant
hamerstraat 2 amarant


Hoe ziet een dag eruit?

Een dag ziet er op Hamerstraat 2 uit zoals op andere woonvoorzieningen. “Bij ons is het sowieso altijd gezellig. Voor cliënten is dit in de meeste gevallen de laatste locatie en dat voel je. Ze genieten van de kleine dingen in het leven en geven dat ook aan je terug. Daar krijg je als begeleider een onwijs fijn gevoel van,” aldus Sander.

“We gaan als groep vaak samen wat leuks doen,” vertelt Janneke. “Naar de kinderboerderij of naar het OMC als er weer wat te doen is. Iedereen op het Daniël de Brouwerpark weet eigenlijk wel dat wij als groep altijd van de partij zijn. Daarnaast krijgen we veel bezoek van verwanten. Iedere dag komt er wel iemand eigenlijk. Dat samenwerken in de driehoek vind ik mooi. Medewerkers, cliënten én verwanten. Alles om ervoor te zorgen dat de cliënt een zo prettig mogelijk thuis heeft.”

Waarom werken op deze locatie?

“Als je houdt van werken met een diverse groep cliënten, dan ben je hier aan het juiste adres. De dankbaarheid van onze cliënten zorgen ervoor dat je meteen enthousiast bent, dat weet ik zeker. Het is bij ons niet alleen het zorgen voor maar ook het begeleiden van. Dat is wat het mooi maakt.”

Daarnaast zijn de twee het er over eens dat het werken op een centrumlocatie ontzettend prettig is. “Het voelt als een veilige omgeving en er is altijd wat te doen. Het voelt echt als een thuis. Niet alleen voor de cliënten, soms ook een beetje voor ons.”

Benieuwd naar de mogelijkheden op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328 of najoua.nari@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf

    Tim van Aert (26) liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

    Lees het verhaal van Tim
  2. Voeg jij je bij het hechte team van Spijkerstraat 5A-B?

    Op Spijkerstraat 5A-B wonen cliënten met een ernstig verstandelijke beperking (EVB+) met sterke gedragsproblemen. Door middel van creativiteit van de begeleider worden cliënten de dag door geholpen. De begeleiders vormen een hecht team, maar op deze locatie op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg komen ze nog wel handjes tekort. Daarom verwelkomen het team én de cliënten graag nieuwe begeleiders.

    Lees het verhaal van Spijkerstraat
  3. “Het allermooiste is dat je dagelijks kan bijdragen aan iemands welzijn”

    Enthousiast komt Marit de woning van Gouwberg 4 binnengelopen. “Welkom!” Inmiddels is Marit al 12 jaar werkzaam binnen Amarant. “Al vanaf mijn studententijd werk ik op de centrumlocatie in Rijsbergen. Het is zo gezellig hier!”

    Lees het verhaal van Marit