“Het allermooiste is dat je dagelijks kan bijdragen aan iemands welzijn”

Enthousiast komt Marit de woning van Gouwberg 4 binnengelopen. “Welkom!” Inmiddels is Marit al 12 jaar werkzaam binnen Amarant. “Al vanaf mijn studententijd werk ik op de centrumlocatie in Rijsbergen. Het is zo gezellig hier!”

Mijn stage vond ik zo leuk, ik ben maar gebleven.


Tijdens haar HBO opleiding tot social worker heeft ze ervoor gekozen om bij Amarant stage te lopen. Voordat ze aan haar opleiding begon, had ze nooit gedacht ooit in de gehandicaptenzorg terecht te komen. “Mijn stage vond ik zo leuk, dat ik hier in de vakantie ook nog als zomerkracht ben blijven werken. Daarna heb ik het gecombineerd met een aantal extra uren naast mijn studie.”

Inmiddels is Marit doorgegroeid tot senior begeleider op Gouwberg 4, elke voorziening in Rijsbergen heeft een eigen senior begeleider. “Als senior begeleider ben ik meewerkend collega. Dit betekent dat ik ook diensten meedraai op de groep. Daarbij heb ik een dag in de week een administratie dag en bestaat mijn functie voornamelijk ook uit een stuk teamcoaching.”

Verschillende doelgroepen op een voorziening
Op Gouwberg 4 wonen voornamelijk ouder wordende cliënten. Het niveau is laag waarbij de focus ligt op de verzorging. Daarnaast begeleiden we drie cliënten met het syndroom van down en beginnende dementie. Door de verschillende niveaus prikkelen ze elkaar. “Het is leuk om te zien dat ze ondanks de verschillen toch zoveel contact maken!”

Wanneer we het hebben over Rijsbergen als locatie, begint Marit te lachen. “Weet je wat echt typerend is voor Rijsbergen? De lijntjes zijn zo kort! Het is net een klein dorp in een dorp. Doordat alles van tandarts tot aan huisarts op een terrein zit, voelt het ook écht zo.”

Werkplezier van collega’s
Ook in Rijsbergen wordt gemerkt dat de zwaarte van de zorg steeds meer toeneemt. “Er wordt hier dan ook altijd veel georganiseerd om onze collega’s toch iets extra’s te kunnen blijven bieden.” Marit vertelt over een poppentheater, sportdagen en andere activiteiten waar cliënten en medewerkers van kunnen genieten. Op deze manier maak je het voor elkaar allemaal net wat gemakkelijker. En door samen activiteiten te doen worden de lijntjes nog korter, je stapt gemakkelijker op elkaar af. Daarnaast kunnen alle groepen elkaar ondersteunen wanneer je een activiteit samen doet. Denk aan het ophalen van cliënten in een rolstoel; een groep waarbij wat cliënten met een hoger niveau wonen - die mobiel zijn - kunnen prima meehelpen!

Er zijn een paar punten die typerend zijn voor het werken op Gouwberg 4: de flexibiliteit, het voor elkaar klaarstaan en de afwisseling in werkzaamheden. En natuurlijk de uitdaging van twee verschillende doelgroepen. Belangrijk is daarom dat je als begeleider klein kunt kijken. “Onze cliënten kunnen namelijk niet praten. Dan is het de uitdaging om op een andere manier erachter te komen wat iemand bedoelt.”

Daarnaast wordt het ook gewaardeerd als een collega van aanpakken houdt. Gouwberg 4 beschikt namelijk over een dagbestedingslokaal, en er wordt een huiskamerproject aangeboden. De collega die 's ochtends op de woning opstart, gaat dan over het algemeen ook met de cliënten door naar de dagbesteding om daar het programma verder op te pakken.

“Het allermooiste aan dit werk vind ik dat je iedere dag een bijdrage kan doen aan iemands welzijn. Ik hoop dat veel andere collega’s ook deze waardering uit het werk halen.”

Wil jij ook zo’n leuke baan als Marit? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via 06-52884983 of anja.hendriks@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf

  Tim van Aert (26) liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

  Lees het verhaal van Tim
 2. Senior Begeleider Eva Haazen: iedere dag is weer anders in de zorg

  Eva Haazen is als senior begeleider werkzaam op Hofke 4 in Rijsbergen. Een voorziening waar mensen met een verstandelijke beperking en complex gedrag worden begeleid. Eva heeft al een mooie loopbaan achter de rug bij Amarant: Ze begon ooit als stagiaire in Rijsbergen en is niet meer weggegaan. “Het is belangrijk om eerst ervaring op te doen in verschillende functies en op verschillende voorzieningen.”

  Lees het verhaal van Eva
 3. Werken op Spijkerstraat 5CD: “Een uitdaging maar wel een hele leuke.”

  Werken in de zorg is het mooiste wat er is. Tenminste, meestal. Het is af en toe best uitdagend maar je krijgt er zo ontzettend veel voor terug. Wendy van Gils, persoonlijk begeleider, kan daar over meepraten. Al zo’n 12,5 jaar werkt zij vol energie bij Amarant. Sinds lange tijd bij Spijkerstraat 5CD. “Wie je ook bent, je hebt elkaar altijd nodig.”

  Lees het verhaal van Wendy