Hulp nodig

Emma heeft in haar jeugd moeilijke momenten doorgemaakt die haar leven hebben beïnvloed. Hierdoor liep ze weg van huis en belandde in verschillende gesloten instellingen. Nadat ze werd opgepakt wegens straatberoving, is ze veroordeeld voor twee jaar reclasseringstoezicht. Hierbij kwam als bijzondere voorwaarde ambulante begeleiding vanuit Amarant. “Het is fijn dat de reclassering inziet dat er bij deze doelgroep hulpverlening nodig is en dat ze ons betrekken bij het proces,” zegt casemanager Kayleigh de Bresser.

Emma’s reis met Amarant

Emma ontvangt nu twee jaar begeleiding vanuit het Forensisch Volledig Pakket Thuis (F-VPT) van Amarant. Die begeleiding is heel divers: van juridische bijstand tot het overwinnen van diepgewortelde angsten. “Ik ben lang erg bang geweest,” vertelt Emma. “Elke keer als ik de deur uit ging was ik bang dat iemand uit mijn verleden mij zou vinden, of nog erger, mij zou aanvallen. Na verschillende sessies met een gedragskundige voel ik mijzelf weer veilig en durf ik weer zelfverzekerd mijn huis te verlaten.”

In samenwerking met een jobcoach, werd er in zes maanden gekeken naar Emma haar interesses. Ze begon als gastvrouw in een bejaardenhuis, maar wilde toch iets anders. “Samen met mijn jobcoach heb ik een baan in een schoenenwinkel gevonden. Ik vind het leuk om klanten te helpen.”  

Persoonlijke groei

Om te voorkomen dat Emma terug valt in crimineel gedrag, wordt er elk half jaar een FARE afgenomen. Er wordt dan gemeten op welke gebieden een terugval mogelijk is. “Vanuit daar kijken we wat er nodig is en hoe we haar verder kunnen helpen,” zegt Kayleigh. In de afgelopen twee jaar heeft Emma mooie stappen gezet. “Een aantal jaar geleden was Emma wat impulsief met beslissingen nemen,” vertelt Kayleigh verder. “Hier is ze enorm in gegroeid. Ze is nu in staat om eerst na te denken, voordat ze een keuze maakt. Af en toe is ze nog eens impulsief, maar dan denkt ze nog eens over haar keuze na, en komt ze hier bij ons op terug.” Met dit voorbeeld wil Kayleigh laten zien dat deze gedragsaanpassing Emma helpt met betere keuzes maken. “We geven adviezen, en het is aan Emma om te beslissen wat ze met ons advies doet. Maar, als het mis gaat, zijn wij haar vangnet,” vult Kayleigh aan. “Ze kan altijd terug vallen op ons.”

Samen sterk

Het einde van het traject roept dubbele gevoelens op bij Emma. “Aan de ene kant ga ik Amarant erg missen, maar aan de andere kant heb ik zin om me weer vrij te voelen.” De afloop van het traject betekent ook dat traject VPT wordt afgesloten. Maar Kayleigh verzekert Emma dat, indien ze dat graag wil, Amarant hulp biedt met het zoeken naar een passende vervolgaanbieder.

Emma kijkt optimistisch naar de toekomst: “Ik kijk uit naar de toekomst. Het huisje, boompje, beestje leven zie ik wel voor me. Het huisje en de twee beestjes zijn er gelukkig al, nu nog een leuke partner,” zegt ze terwijl ze een van haar katten aait. “Ik ben trots op het feit dat ik nog steeds, ondanks alles wat ik heb meegemaakt, met beide benen op de grond sta. Ik ben gebroken, maar ik ben niet kapot gegaan. Ik ben met mezelf aan de slag gegaan, met onder andere hulp van Amarant, en ik ben hier sterker uit gekomen.”

Lees hier meer over het product Forensisch Volledig Pakket Thuis.  

*In dit interview delen we het verhaal van iemand die ervoor heeft gekozen om anoniem te blijven. We verwijzen naar deze persoon met 'Emma' om de privacy te waarborgen.