Ik ben trots op wat ik heb bereikt!

Joep woont nog thuis, bij zijn moeder in een samengesteld gezin. Hij wandelt graag met de hond en is regelmatig in de sportzaal te vinden. Een hobby die hij na lange tijd weer heeft opgepakt. Hij is gediagnostiseerd met ADHD, een slaapstoornis (DSPS) en psychotische symptomen. Een diagnose die zijn leven flink in de war heeft gegooid.

Vrolijk kind

“Als kind was ik een vrolijke jongen”, blikt Joep terug. “Altijd bezig met voetballen en ik hield wel van een geintje. Tegelijkertijd kon ik ook erg snel boos worden als ik door iemand werd uitgedaagd. Ik maakte veel ruzie en raakte wel eens betrokken bij vechtpartijen. Op de middelbare school ontstonden de echte  problemen. Ik ging blowen, had veel conflicten en kwam altijd te laat. Uiteindelijk kreeg ik een taakstraf en werd ik van school gestuurd.”

Opname

“Ik zat thuis,  en daar kwam nog bij dat mijn ouders uit elkaar gingen. Het werd me allemaal teveel en de spanningen die ik had opgekropt, kwamen eruit in de vorm van een acute psychose. Het was alsof er een stroompje in mijn hoofd de verkeerde kan opging. Ik leefde in een waanwereld. Via jeugdzorg kreeg ik toen de keus: een vrijwillige of gedwongen opname. Ik koos voor het eerste maar liep al snel weg uit de instelling.  Ik voelde me vreselijk: in een waan en dan ook nog op een vreemde plek.”

“Ook bij een andere instelling was ik niet op mijn plek. En toen mijn wanen weer voorbij waren, kon ik daar sowieso niet blijven. Ik belandde dus weer thuis. Ik voelde me burned out en leefde van bed naar bank. Ik zat in mijn eigen wereldje en slikte veel medicijnen. Toen is het FACT-team in beeld gekomen. In het begin dacht ik nog: wat doen die lui nou hier? Ik kan het best zelf. De herstelperiode was echter zwaarder dan ik dacht.”

“Het FACT-team hielp mij mijn leven weer op te pakken”

Woede beheersen

“Dankzij het FACT-team is het me gelukt om mijn leven weer op te pakken. Ik heb geleerd mijn woede te beheersen en mijn medicatie is aangepast. Ook wordt mijn slaapstoornis  nu serieus aangepakt. Dat is belangrijk, want door deze slaapstoornis is het voor mij moeilijk een slaapritme vast te houden en kom ik dikwijls te laat. Al ik beter slaap, krijg ik weer meer regelmaat in mijn leven. Die regelmaat heb ik hard nodig. Ik heb zelfs weer even een baan gehad bij de postbezorging,  ondanks dat ik geheel ben afgekeurd. Ik wil nu graag weer iets van mijn leven maken, heb weer zin in dingen. Wil weer aan de bak.”

Positief

Joep is positief over de toekomst. “Ik heb weer dromen. Ik zou het liefst iets in de sport willen doen, bijvoorbeeld  sportinstructeur worden. Sporten vind ik erg leuk om te doen en ik ben behoorlijk fanatiek. Ik ben eigenlijk iedere dag wel bezig met fitness. De volgende stap is op mijzelf wonen, onder begeleiding. Daarvoor moet eerst mijn slaapstoornis onder controle zijn, maar daar wordt, zoals gezegd, aan gewerkt. Ik merk dat het steeds beter met me gaat, en dat wil ik graag zo houden. Ik ben er nog niet, maar ik ben trots op wat ik heb bereikt!”

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Rebecca en Inez: samen werken aan rust in huis

    Eind 2017 beviel Rebecca de Castro van een prachtige dochter: Tiesjie. Twee keer per week krijgt ze afwisselend bezoek van gezinsbegeleidster Inez van Rooij en haar collega Vera.

    Lees het verhaal van Rebecca en Inez
  2. Janny verbindt kunst met liefhebbers

    Na haar pensionering was Janny Slock (68) op zoek naar een nieuwe invulling voor haar dagelijks leven. Zo kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie ARTenZO Tilburg, waar ze sinds zeven jaar de kunstuitleen in goede banen leidt.

    Lees het verhaal van Janny
  3. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

    Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

    Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud