Marijn, Ilja en Kim: “We zijn met z’n allen één team!”

Op de Beukenlaan in Zundert zit een wonen in de wijk locatie van Amarant gevestigd. Marijn, Kim en Ilja maken alle drie in hun eigen functie deel uit van dit gezellige team en leuke club cliënten.

Marijn, persoonlijk begeleider op de Beukenlaan, is tijdens haar stage bij Amarant binnengekomen. “Tijdens mijn stage kon ik kiezen uit twee organisaties, toen heb ik voor Amarant gekozen. Eigenlijk was de keuze vrij gemakkelijk, want deze doelgroep sprak mij het meeste aan.” Haar eerste stage begon op het Daniël de Brouwerpark, daarna is ze via een andere collega bij de Beukenlaan binnengekomen. Marijn: “Een oud-collega stelde voor om eens een meeloopdienst te doen op de Beukenlaan, sindsdien wil ik hier niet meer weg.”

Bij Marijn aan tafel zit ook Ilja, een persoonlijk begeleider op de Beukenlaan. Ilja: “Na het afronden van mijn opleiding ben ik op zoek gegaan naar een baan. Door stages te doen met verschillende doelgroepen kwam ik er achter dat ik iets wilde in de dagbesteding en het werken met mensen met een beperking. Er was geen specifieke vacature in wat ik wilde, dus heb ik open sollicitaties gedaan. “Hier op de Beukenlaan vond ik eigenlijk precies wat ik zocht. Een huiselijke sfeer met toch een stukje dagbesteding op de groep. Dit is dan in de vorm van een spelletje ‘s avonds met de cliënten.”

Tot slot vertelt Kim over haar komst bij Amarant. Kim is assistent begeleider op de Beukenlaan. “Vanaf mijn 16e ben ik al werkzaam bij Amarant. Al snel ben ik toen gestart met het volgen van verschillende opleidingen. Eerst niveau 2, daarna 3 en zo ben ik doorgestroomd naar niveau 4. Toen ben ik er een tijdje tussenuit geweest, daarna merkte ik dat mijn hart nog steeds wel bij de gehandicaptenzorg lag.” Daar waar we momenteel allemaal veel online zijn, geeft Kim aan haar vacature gevonden te hebben in een weekblad in Zundert. Kim: “Die vacature kwam voor mij precies op het juiste moment. Als assistent begeleider kan ik de begeleiders nu goed ondersteunen met mijn kennis.”

“We hebben hier op de voorziening heel fijn contact met de manager en senior begeleider. Zij komen hier dan ook regelmatig op de groep langs."

Diversiteit op de woning
Op de Beukenlaan wonen cliënten met allemaal hun eigen zorgvraag. “We hebben hier cliënten met het syndroom van down, LVB en cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt”, begint Marijn. Ilja vult haar aan: “Ook wonen er cliënten die ouder wordend zijn. Er is hier namelijk ruimte voor een rolstoel, mits ze hier zelf wel goed mee overweg kunnen. Naast deze doelgroepen hebben we ook nog cliënten met gedragsproblematiek of hechtingsproblematiek, dan hebben we ze denk ik allemaal wel gehad” sluit Kim af.

Op deze voorziening wordt gewerkt in twee teams, één boven en één beneden. De verdeling is altijd 2 persoonlijk begeleiders beneden, en 2 boven. We hebben hier bewust een splitsing in gemaakt, omdat daar ook alle grootste verschillen in zitten betreft de cliënten. “Het kan wisselen waar je staat, maar vaak heb je je eigen vaste cliënten. Je kan namelijk niet van alle 22 cliënten alle ins en outs kennen”, vertelt Marijn.

“Omdat er veel cliënten zijn, zijn we ook extra blij dat we assistent begeleiders zoals Kim hebben”, zegt Ilja. Kim vertelt: “Als assistent begeleider zorg ik ervoor dat er gekookt en gepoetst wordt. Daarnaast kom ik overal op de voorziening, eigenlijk ben ik een mengelmoesje van alles. We signaleren veel, omdat we overal komen. Dit kunnen we dan weer terug geven aan de begeleiding.”

Amarant als werkgever
Ilja: “Ik vond het heel fijn toen ik startte vanuit school dat ik vastigheid had, ik voelde dat ik hier wel echt een bepaalde vrijheid had. Daarnaast had ik, omdat wij een losstaande voorziening zijn, niet het gevoel dat wij bij het grote Amarant hoorde.” Marijn vult Ilja aan:  “We hebben hier op de voorziening heel fijn contact met de manager en senior begeleider. Zij komen hier dan ook regelmatig op de groep langs. “Daarnaast zijn er bij Amarant zoveel opleidingsmogelijkheden”, vult Kim aan. “Als je iets zou willen, wordt er altijd gekeken naar de mogelijkheden.”

Werken op de Beukenlaan
Wat belangrijk is om te weten, is dat je hier op de voorziening ook slaapdiensten draait. Marijn vertelt: “Tijdens deze diensten heb je wel écht de mogelijkheid om te slapen. Je mag 7 uur op een nacht slapen, daarna start je dienst weer. Verder werken we hier met vroege en late diensten, dit wisselt in je rooster.”

“Misschien is het ook wel heel leuk om te weten dat wij juist veranderingen proberen door te voeren”, oppert Ilja. Ze vervolgt haar verhaal met een voorbeeld dat ze merken dat de doelgroep aan het veranderen is. “Kim kookt altijd voor de gehele groep, daar willen we bijvoorbeeld verandering in gaan brengen. We willen boven en beneden dat cliënten helpen met het klaar maken van het eten. Zo worden zij ook meer betrokken en krijgt deze locatie nog meer een huiselijke sfeer.”

Benieuwd naar de mogelijkheden om te gaan werken op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Michelle de Rover. Telefonisch bereikbaar via 0651049155 en per mail via michelle.de.rover@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Kiki: "Voor mij is dit veel meer dan gewoon een baan."

    Het verhaal van Kiki. Ze is sinds 2016 persoonlijk begeleider op de conservatoriumlaan en is intensief betrokken bij haar cliënten.

    Lees het verhaal van Kiki
  2. Een dag op woonlocatie Spijkerstraat 5

    Spijkerstraat 5 is een locatie voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Een uitdagende doelgroep, waarbij de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Nieuwsgierig? Begeleider Denise neemt je mee!

    Lees het verhaal van Spijkerstraat 5
  3. “Binnen mijn team voel ik respect voor mijn geloof”

    Zakaria Sebbar werkt als persoonlijk begeleider complexe zorg op Spie 2, een woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking en complex gedrag. Hij is moslim en voelt binnen het team respect voor zijn geloof. Iets waar hij trots op is.

    Lees het verhaal van Zakaria