“We gaan voor samen 100%!”

“De dag starten we op met een lekker bakje koffie en we kletsen wat met elkaar, daarna begeleiden we de cliënten in een activiteit. Een goede start van de dag op Gouwberg 2”, aldus Cherise. Inmiddels is Cherise al ruim 5 jaar werkzaam op het Leijakkerplein in Rijsbergen.

“Eigenlijk heb ik kennis gemaakt met Amarant tijdens mijn stage gedurende de opleiding verzorgende IG. Vanaf het moment dat ik aan mijn stage begon, had ik direct al een heel goed gevoel bij Amarant. Het was voor mij namelijk meteen een plek waar ik mijzelf kon zijn en waar ik mijzelf thuis voel.”

Begeleider met een stapje extra
Cherise werkt als begeleider op Gouwberg 2, met daarbij de dagbesteding op Gouwberg 5. “We werken hier met verschillende niveaus. We hebben cliënten met beginnende dementie, hoger niveau en cliënten die redelijk verstandelijk beperkt zijn. Vaak lijken ze van hoger niveau dan dat ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor kunnen nieuwe medewerkers of stagiaires een cliënt nog wel eens overschatten.”

Naast de diversiteit in cliënten, speelt ook het onderwerp ’palliatieve zorg’ een rol binnen Gouwberg 2. Palliatieve zorg is de laatste zorg voor een cliënt, om deze op een zo mooi mogelijke manier te verzorgen. Zodra het met een cliënt wat slechter gaat, wordt er gesproken met de medewerkers, samen met een gedragsdeskundige. Vanuit dat gesprek wordt ook gekeken welke zorg nodig is voor de cliënt en op welke manier deze het beste aangeboden kan worden. “Het is niet altijd even makkelijk, maar als begeleider kan ik in deze procedure de persoonlijk begeleider wel heel goed ondersteunen daar waar nodig”, aldus Cherise.

“Het kan per dag verschillend zijn wat een cliënt wel of niet kan, vertelt Cherise. De ene keer kan de cliënt zichzelf volledig aankleden, de andere dag lukt dit niet. Daarom wordt op Gouwberg 2 samen met de cliënt het ‘samen 100%’principe gehanteerd. “Het kan zijn dat de cliënt zichzelf wel aan kan kleden, maar alleen zijn broek niet aan krijgt. Dan helpen wij de cliënt hier in en hebben we samen voor 100% de broek van de cliënt aan gekregen.”

Als begeleider ben je, in het geval van Cherise, ook een koppelmaatje van een persoonlijk begeleider. Dit betekent dat je ook hier en daar wat persoonlijk begeleiders taken mee op pakt als dit nodig is. “Dat kan bijvoorbeeld zijn:  Het regelen van een cadeautje en taart als er een cliënt jarig is. Als begeleider word je ook wel eens gevraagd om met een cliënt mee te gaan naar een dokter- of tandartsafspraak.”

Het kan per dag verschillend zijn wat een cliënt wel of niet kan.

Hoe ziet de dag van een begeleider er uit?
Als begeleider start Cherise om 7:00 uur op de woning met de verzorging van cliënten. Nadat alle cliënten verzorgd zijn en hebben ontbeten, gaan zij rond 10:00 naar de dagbesteding. “Wanneer we op de dagbesteding zijn starten we op met een kopje koffie, waarna de cliënten in de ochtend individueel aan de slag gaan met een activiteit. . Op dit moment werken we met een nieuwe werkwijze voor het middagprogramma. Iedere maand zijn er twee collega’s aan elkaar gekoppeld die als het ware als buddy’s het middagprogramma bedenken. Dit kan variëren van fietsen, knutselen tot aan iets met muziek. Op deze manier kunnen we meer afwisseling bieden aan onze cliënten.”

Ben jij enthousiast geworden en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via 06 – 25778328 of anja.hendriks@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Kiki: "Voor mij is dit veel meer dan gewoon een baan."

    Het verhaal van Kiki. Ze is sinds 2016 persoonlijk begeleider op de conservatoriumlaan en is intensief betrokken bij haar cliënten.

    Lees het verhaal van Kiki
  2. Een dag op woonlocatie Spijkerstraat 5

    Spijkerstraat 5 is een locatie voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Een uitdagende doelgroep, waarbij de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Nieuwsgierig? Begeleider Denise neemt je mee!

    Lees het verhaal van Spijkerstraat 5
  3. “Binnen mijn team voel ik respect voor mijn geloof”

    Zakaria Sebbar werkt als persoonlijk begeleider complexe zorg op Spie 2, een woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking en complex gedrag. Hij is moslim en voelt binnen het team respect voor zijn geloof. Iets waar hij trots op is.

    Lees het verhaal van Zakaria