Werken op Spijkerstraat 5CD: “Een uitdaging maar wel een hele leuke”

Werken in de zorg is het mooiste wat er is. Tenminste, meestal. Het is af en toe best uitdagend maar je krijgt er zo ontzettend veel voor terug. Wendy van Gils, persoonlijk begeleider, kan daar over meepraten. Al zo’n 12,5 jaar werkt zij vol energie bij Amarant. Sinds lange tijd bij Spijkerstraat 5CD. “Wie je ook bent, je hebt elkaar altijd nodig.”

Spijkerstraat 5CD is een woonvoorziening op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg. Er wonen cliënten met een ernstige meervoudige beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Bij deze groep is een langdurige en betekenisvolle relatie tussen de cliënt, de zorgprofessional en de verwanten nodig. Wendy vertelt: “Het fijne aan werken in de zorg is dat je altijd in een team werkt. Je staat er nooit alleen voor en kunt altijd op elkaar terugvallen. Daarnaast is het contact wat je met cliënten hebt heel bijzonder. Zo is er één cliënt bij ons op de groep die ik al 21 jaar ken. Wanneer ik dan terugkom op de groep en hij naar me roept, dan maakt mijn hart een sprongetje.”

Wat maakt werken op Spijkerstraat 5CD zo leuk?
“Op dit moment is de oudste bewoner 72 en de jongste 12. Een heel gevarieerde groep dus. Dat maakt het werken ontzettend leuk. Cliënten hebben allemaal hun eigen problemen, maar ook  allemaal hun eigen mooie eigenschappen. Het onbekende maakt het soms lastig voor nieuwe medewerkers om te beginnen, maar samen komen we er altijd wel uit. We zetten medewerkers in hun kracht en zorgen ervoor dat we samen met zin naar ons werk toe gaan.”

Wat zoeken jullie in nieuwe medewerkers?
“Om hier te werken moet je wel een klein beetje je mannetje kunnen staan. Je moet goed feedback kunnen geven én ontvangen en je moet natuurlijk lief en zorgzaam zijn. Dat zijn we immers allemaal voor onze cliënten. Daarnaast is het belangrijk dat je van de kleine dingen kunt genieten. Een kleine sprong vooruit of een klein gebaar. We zeggen dan wel eens tegen elkaar: dat hebben we toch maar mooi bereikt. En zo is het ook. Verder is het belangrijk dat je een geintje kunt maken. We moeten namelijk ook af en toe lachen met z’n allen.”

Hoe ziet een dag op deze woonvoorziening er uit?
“Een dag begint om 7 uur met de voeding van één van onze cliënten. Een ander zet alvast de koffie aan. We drinken gezellig samen een bakkie, lezen de rapportages en verdelen de agenda van die dag. We hebben één centraal kantoor en vanuit daar splits je als het ware op. Daarna helpen we cliënten met douchen, eten en gaan sommige cliënten naar dagbesteding. Zij worden vaak gebracht en opgehaald. Als de cliënten weg zijn start ook de dagbesteding op de groep. We ruimen alles op en doen, als het kan, nog een bakje koffie. De cliënten die dagbesteding aan huis krijgen helpen we daarmee. We kunnen een stukje wandelen of fietsen, één op één of in de groep. Alles gebeurt op maat. We bekijken continu hoe het gaat en wat de cliënten nodig hebben. We hebben natuurlijk een rode lijn maar je moet ook een beetje flexibel zijn. Soms is het nodig om afspraken te laten zoals ze zijn en soms is het nodig om een beetje af te wijken. Er wordt daarom ook wel wat creativiteit gevraagd. Als een cliënt bijvoorbeeld liever niet onder de douche wil, dan maak ik samen met hem een sneeuwwitje van badschuim en is het ineens weer goed. Dat zijn mooie momenten.”

Het team
Ons team bestaat uit 16 medewerkers. We werken integraal dus werken ook wel eens op dagbesteding. Drie collega’s werken vast op dagbesteding. We hebben een team met een hart voor de zorg. We willen allemaal het beste voor de cliënten. De communicatie is en blijft ontzettend belangrijk. Bij onze doelgroep maar ook onderling met collega’s.

Wie je ook bent, je hebt elkaar nodig. Zegt wat je doet en doe wat je zegt,” dat is het allerbelangrijkste wat we mee willen geven.

Wil jij ook aan de slag op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06- 25 77 83 28.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf

    Tim van Aert (26) liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

    Lees het verhaal van Tim
  2. Senior Begeleider Eva Haazen: iedere dag is weer anders in de zorg

    Eva Haazen is als senior begeleider werkzaam op Hofke 4 in Rijsbergen. Een voorziening waar mensen met een verstandelijke beperking en complex gedrag worden begeleid. Eva heeft al een mooie loopbaan achter de rug bij Amarant: Ze begon ooit als stagiaire in Rijsbergen en is niet meer weggegaan. “Het is belangrijk om eerst ervaring op te doen in verschillende functies en op verschillende voorzieningen.”

    Lees het verhaal van Eva
  3. Voeg jij je bij het hechte team van Spijkerstraat 5A-B?

    Op Spijkerstraat 5A-B wonen cliënten met een ernstig verstandelijke beperking (EVB+) met sterke gedragsproblemen. Door middel van creativiteit van de begeleider worden cliënten de dag door geholpen. De begeleiders vormen een hecht team, maar op deze locatie op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg komen ze nog wel handjes tekort. Daarom verwelkomen het team én de cliënten graag nieuwe begeleiders.

    Lees het verhaal van Spijkerstraat