Als organisatie voor gehandicaptenzorg in Brabant zijn we al sinds de eerste golf hard geraakt. Voor onze kwetsbare cliënten heeft corona een grote impact. Medewerkers hebben maandenlang in de vuurlinie gestaan en risico’s gelopen bij het werken op besmette voorzieningen. Het verzuim is sinds maart 2020 boven de 9%. Op de vraag aan een medewerkster hoe het met haar ging, kregen wij het volgende antwoord: “Mijn man heeft vier weken op de IC gelegen, mijn drie kinderen zijn thuis van school en ik heb zelf extra diensten gedraaid op de woonlocatie. Ook mijn ouders vragen extra aandacht. Het is heel zwaar om vol te houden”.

De zorgcontinuïteit staat elke dag zwaarder onder druk, zwaarder dan in andere sectoren. Wij zijn het THUIS voor onze cliënten en kunnen de zorg niet afschalen.

De behoefte om te starten met het vaccineren is groot. Een goed werkend vaccin is het belangrijkste middel om onze kwetsbare cliënten en medewerkers te beschermen. Het demissionair kabinet heeft de vaccinatiestrategie echter meerdere keren aangepast. Onze medewerkers stonden vooraan in de oorspronkelijke vaccinatiestrategie, maar door wijzigingen blijft de uitnodiging voor vaccineren nog steeds uit. Onze medewerkers verdienen duidelijkheid en perspectief op snelle vaccinatie!

De Britse mutatie dreigt nu een derde golf te veroorzaken. Wij zien in de praktijk dat het sinds 1,5 week steeds moeilijker wordt om een besmetting op een woonlocatie te isoleren. Er raken na een eerste besmetting gelijk hele groepen medewerkers en cliënten besmet. We hebben onze routekaart bij code zwart al uitgewerkt. We hopen echter van harte dat deze op de plank kan blijven liggen.

Tom Poes ofwel Hugo, bedenk een list en bied ons het vaccin aan! Onze prikteams en teststraat functioneren prima en staan klaar om de uitdaging aan te gaan om onze medewerkers zelf te vaccineren.

Raad van Bestuur Amarant

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland publiceerde een oproep aan de Tweede Kamer t.b.v. het debat rondom de vaccinatiestrategie. Bovenstaand statement is door de Raad van Bestuur van Amarant als persoonlijke noot toegevoegd.