Kort geleden kwam een anonieme tip binnen van iemand die vertelde een tweedehands harde schijf te hebben gekocht met daarop gegevens vanuit de Amarant-organisatie. Daarna werd snel de aanbieder van de koopwaar getraceerd: een medewerker van de ICT-afdeling.

Betrokken medewerker heeft de diefstal toegegeven en is op staande voet ontslagen en overgedragen aan de politie. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd. Amarant heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om alle feiten te achterhalen.

Bij Amarant wordt uitsluitend met ICT-apparatuur van de organisatie gewerkt. Alles staat geregistreerd. Alle data van Amarant zijn vertrouwelijk. Afgedankte apparatuur wordt volgens protocol vernietigd.

De ICT-medewerker wordt ervan verdacht geregeld apparaten te hebben gestolen, die vervolgens via internet werden verkocht. 

Het protocol voor de registratie en vernietiging van oude apparatuur is naar aanleiding van dit incident verder aangescherpt.

De verdachte heeft verklaard dat alle gegevens op de gestolen apparatuur door hem zijn verwijderd. Toch sluit Amarant niet uit dat kopers oude data kunnen achterhalen. Tot op heden is niet gebleken dat er iets met de data is gedaan. Sinds medio 2016 worden alle interne data versleuteld opgeslagen. Niettemin neemt het bestuur dit hoog op.