Peter vervolgt: “Amarant doet hele mooie dingen. We zijn trots op onze medewerkers, onze vrijwilligers, onze cliënten, onze verwanten én onze medezeggenschap. Tijdens de pandemie hebben we een paar dingen geleerd. Onder andere dat minder beleidsdrukte ook meer aandacht voor zorg betekent. Dat moeten we natuurlijk blijven vasthouden. Hoe we dat doen? Daar werken we op verschillende manieren aan.”

De eerste die het woord krijgt is voorzitter van de CCR, Ron Brouwers. Hij beaamt: er zijn soms te veel regels in de zorg. Daarmee ontregel je de zorg zelf. Het is belangrijk dat we daar naar blijven kijken en dat we daarover met elkaar in gesprek blijven gaan. Alleen dan kunnen we stappen zetten.

Daarna mag Annette Dute het woord nemen. Zij vertelt de minister over de Kwaliteitsdialoog waarbij cliënten, medewerkers en verwanten met elkaar in gesprek gaan over de kwaliteit van zorg op een laagdrempelige manier. “We zijn er trots op dat we dit samen hebben ontwikkeld. Hierbij hebben we vooral gekeken naar maatwerk. Geen enkele plek, doelgroep of zorgvorm is namelijk hetzelfde. Het moest daarom passend zijn voor iedereen.”

De minister luistert aandachtig en stelt vragen aan alle aanwezigen. Teo Braat vertelt vervolgens hoe ze de kwaliteitsdialoog hebben opgepakt bij WoodWorks en wat hen dat heeft opgeleverd. Samen met twee cliënten van WoodWorks vertelt hij waarom luisteren, samenwerken en (mede)zeggenschap zo ontzettend belangrijk is. Sep (cliënt) vertelt de minister ook hoe belangrijk een dagbesteding als WoodWorks voor hem is. In de toekomst zou hij zelfs graag in een reguliere werkomgeving aan het werk gaan.

Werkbezoek minister Helder Amarant
Werkbezoek minister Helder Amarant
Werkbezoek minister Helder Amarant
Werkbezoek minister Helder Amarant
Werkbezoek minister Helder Amarant

Als laatste vertelt Frank zijn verhaal. Frank woont sinds kort bij het Trainingshuis in Breda. Samen met zijn moeder vertelt hij over de zaken waar hij tegenaan is gelopen de afgelopen jaren. “Ik heb een hersentumor gehad en daardoor NAH. “Omdat we iedere keer opnieuw moeten inschrijven en omdat alles keer op keer gecheckt moet worden zijn we onnodig veel tijd kwijt,” aldus de moeder van Frank. Dat willen de medewerkers de minister ook meegeven: kijk naar de knelpunten in de financiering, net name WLZ. Vooral bij de doelgroep NAH is dit ontzettend lastig, daarin valt nog heel veel te winnen!

Als laatste maakt de minister een ronde door het pand waarbij zij uitleg krijgt over verschillende onderwerpen. Van de duurzame tassen van Green Bag Lady tot de Moes van Puur Culinair en uiteindelijk ook over de verschillende VR-brillen van Imagine. Al met al was het een geslaagd werkbezoek waarbij minister Conny Helder zeker weer wat heeft geleerd. Hopelijk neemt ze onze punten mee naar Den Haag.