Ouders blijven ouders

Ouders blijven ouders

Je wilt het allerbeste voor je kind. Maar het opvoeden van een kind is niet altijd makkelijk. Mensen met een verstandelijke beperking die een kind wensen, verwachten of hebben, kunnen vaak wat extra ondersteuning gebruiken. Wij kijken naar wat er nodig is voor jullie kind en gezin. Samen komen we tot de zorg die het beste bij jullie gezin past. Jullie krijgen bijvoorbeeld begeleiding bij het vinden van ritme en regelmaat. Daarnaast oefenen we alledaagse praktische handelingen met je, zoals een flesje maken, een gezonde maaltijd koken of je kind naar bed brengen. Net waar jij behoefte aan hebt.

We nemen niet over maar laten jou zien wat wél goed gaat. Jij blijft tenslotte de ouder. Ook wanneer je een beetje hulp nodig hebt.

Passende zorg

Wij werken nauw samen met wijkteams, CJG’s (centrum voor jeugd en gezin), onderwijs, Bureau jeugdzorg en William Schrikker. Samen komen wij tot een oplossing die het gewenste resultaat levert: een prettige thuissituatie voor iedereen waarin jouw kind zich veilig en gezond kan ontwikkelen.

Bij Ouder-Kind kunnen we de volgende modules inzetten: 

Gezonde hechting

Een gezonde hechting betekent dat er een sterke, liefdevolle band is tussen ouder en kind. Dat is voor het kindje heel belangrijk. Als een kind voelt dat het veilig en geliefd is, kan het zich goed ontwikkelen. Amarant ondersteunt ouders bij het ontwikkelen van een veilige hechting.

Lees meer over gezonde hechting

Signs of safety

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je kind met liefde en goede zorg laten opgroeien. Maar soms lukt dat even niet. Er kunnen zorgen zijn over de veiligheid van de kinderen. Signs of safety (afgekort als SOS) is een manier van werken om samen te zorgen dat de situatie in een gezin veilig wordt voor ieder gezinslid.

Lees meer over Signs of Safety

Kansrijke start

Het krijgen van een kind heeft grote invloed op je leven. Het expertteam kansrijke start kan je hierbij op verschillende momenten begeleiden. Bijvoorbeeld bij het onderzoeken of je een kind wil en of het in je leven past. Maar ook op het moment dat je zwanger bent. Of wanneer je net papa of mama bent geworden.

Lees meer over Kansrijke start

Video Home Training

Met Video Home Training (VHT) maken we korte filmpjes van hoe het thuis gaat. De opnames worden samen met de ouders bekeken en besproken. We kijken naar wat goed gaat en leggen daar de nadruk op, zodat jij als ouder sterker wordt.

Lees meer over Video Home Training

Stel je vraag

Ouder-kind: Ouders blijven ouders

Download de folder

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

 1. Rebecca en Inez: samen werken aan rust in huis

  Eind 2017 beviel Rebecca de Castro van een prachtige dochter: Tiesjie. Twee keer per week krijgt ze afwisselend bezoek van gezinsbegeleidster Inez van Rooij en haar collega Vera.

  Lees het verhaal van Rebecca en Inez
 2. Susan: "We kregen steeds meer houvast met de opvoeding"

  De begeleiding vanuit Ouder-Kind van Amarant is erop gericht om jonge ouders sterker te maken. Pim en Susan uit Tilburg krijgen begeleiding bij de opvoeding van hun dochtertje Jasmijn. En dat bevalt heel goed, vertellen de jonge ouders.

  Lees het verhaal van Susan en Pim
 3. Brooklyn: "Ik vind mezelf echt een goede moeder"

  Eind 2020 beviel Brooklyn van haar zoontje Devon, die door zijn beperking (het syndroom van Down) extra zorg nodig heeft. Bij Amarant Ouder-Kind leert Brooklyn alles over de opvoeding én (via de module Hechting) over de belangrijke band tussen moeder en kind.

  Lees het verhaal van Brooklyn