De werkwijze

Om een trauma te verwerken moet je je onderdrukte gevoelens uiten. Een gedragsdeskundige leert jou dit te doen. We beginnen met het onderzoeken van de klachten en problemen die centraal staan in de behandeling. De behandelaar stelt samen met jou een behandelplan op waarin jouw doelen staan vermeld. Daarna beginnen we met gestructureerde therapiesessies.

De behandeling is opgedeeld in verschillende fases. Allereerst leer je door middel van ontspanningsoefeningen, de stress af te laten nemen. Hierna kijken we naar hoe het probleem is ontstaan en beginnen we met het verwerken ervan. In de laatste fase houden we ons bezig met je sociale vaardigheden. Je leert grenzen te stellen. Jouw onbewuste aanpak om herhaling van negatieve ervaringen te voorkomen, is hier ook van belang. We kijken hoe jij hiermee omgaat en vervangen deze manier door een nieuwe aanpak.

Het verwerken van een trauma

Er zijn verschillende manieren om een trauma te verwerken. Dit kan door in gesprek te gaan en oefeningen toe te passen. Maar je kunt ook juist het trauma opnieuw beleven in combinatie met een afleiding. Zo koppel je gevoelens en ervaringen los van gedachten en beelden. Je kunt je in alle veiligheid blootstellen aan de situatie die angst oproept. Samen helpen wij jou het te verwerken. Veelgebruikte methodieken hiervoor zijn EMDR en exposure. We gebruiken de methodieken die passen bij jouw hulpvraag.

Meer informatie

Traumabehandeling kan een relatief kort onderdeel zijn van een langer behandeltraject. Samen zoeken we de beste aanpak en leren we jou om te gaan met je trauma. Door het te verwerken krijg je weer grip op je leven. Voor meer informatie of vragen kun je altijd bij ons terecht. We nemen graag de mogelijkheden met jou door.

Stel je vraag

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

 1. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

  Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

  Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud
 2. Anita en Anke ontdekken samen nieuwe mogelijkheden

  Door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) moest Anke van Ham (53) uit Etten-Leur een groot deel van haar zekerheden opgeven. Bij Amarant herontdekt ze zichzelf.

  Lees het verhaal van Anita en Anke
 3. Het EVA-team verbindt verpleegkundige expertise met flexibiliteit

  De verpleegkundigen van het EVA-team bieden (acute) verpleegkundige ondersteuning op locatie. Aan het woord: Marianne Brekelmans, Edwin Karel en Amber van Vugt.

  Lees het verhaal van het EVA-team